Din cuprinsul articolului
Omicron se răspândește într-un ritm accelerat, fiind dominantă la nivel european. Cu toate acestea, ea nu este singura tulpină care mai există. Cu atât mai mult, specialiștii susțin că este posibilă chiar și o co-infecție.
Co-infecția presupune infectarea unei persoane cu două tulpini, spre exemplu Delta și Omicron. Acestea nu țintesc mereu aceeași receptori în organismul nostru, ceea ce le face să infecteze separat.
Astfel, este foarte posibil ca o persoană să fie infectată cu două tulpini simultan, mai ales în cazul persoanelor care au probleme serioase cu sistemul imunitar, bariera naturală de protecție a organismului.
Cum se poate infecta o persoană cu două tulpini?
Valeriu Gheorghiță, medic și președinte al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică de ce co-infecția este posibilă și cum funcționează.
„Este foarte simplu, aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană, vedem foarte clar din datele științifice că imunitatea nu este încrucișată în totalitate, adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum o numim noi.
Ele sunt virusuri care practic competiţionează pentru aceeași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci, practic, ne putem infecta și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care poate să aibă caracteristici diferite.
În sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulenţă intrinsec mai redusă, poate să se modifice în timp. De asta, repet încă odată, sigur că obiectivul nostru important, așa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor, este să ne uităm la rezultatul final.
Adică, pacientul care este infectat să aibă acces la medicație, să aibă acces la vaccinare și mai puțin în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Şi atunci, este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. Dar există acest risc, atâta timp cât avem circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații.
Ele, practic, nu competiționează pe aceeași poartă de intrare în celulă, au porți diferite de intrare în celulă. Dar, în momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, ele sunt foarte răspândite în populație”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit RADOR.