Sari la conținut

Este posibil ca în România să se fi atins imunitatea de grup, susțin specialiștii. Următoarele săptămâni sunt decisive

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Imunitatea poate fi obținută atât prin imunizarea naturală (infectare, respectiv recuperare), cât și prin imunizare artificială (vaccinare anti-COVID). Dintre acestea, vaccinarea este cea mai sigură metotă, potrivit specialiștilor.

Imunitatea este singura cale de a avea un scut împotriva virusului. De fapt, ea este singurul element care ne poate aduce la normalitate. Mai exact, imunitatea colectivă.

Protecția unui grup de oameni, a unei populații, vine din imunitatea colectivă. Aceasta este caracterizată de o protecție generalizată între oamenii unei comunități.

Acest lucru implică faptul că majoritatea persoanelor au protecție împotriva SARS-CoV-2, fie prin vaccinare, fie prin infectare, respectiv recuperare.

Este posibil ca în România să se fi atins imunitatea de grup

Tulpina Omicron a coronavirusului a fost identificată în toate probele secvențiate de specialiștii Medlife în ultima săptămână. Potrivit acestora este posibil ca în România să se fi atins imunitatea de grup și sunt șanse mari ca cel de-al cincilea val al pandemiei să se încheie în primăvară, comunică RRA.

În urma secvențierii unui nou lot de 94 de probe, procentul celor indentificate cu Omicron au urcat la sută la sută. Prin urmare, nu au mai fost probe cu tulpina Delta.

În schimb, au fost găsite în București și Bacău trei cazuri de infectare cu subvarianta BA2 a tulpinii Omicron, despre care se crede că ar fi mai contagioasă decât cea principală, dar această variantă pare să aibă cel puțin deocamdată o rată lentă de răspândire în România.

Specialiștii Medlife consideră că dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron în ultima perioadă este posibil ca țară noastră să fi atins imunitatea de turmă.

De asemenea sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul cinci să se încheie în primăvara, aceasta dacă nu cumva se va registra o schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA2 și astfel sa-r putea prelungi valul cinci al pandemiei în România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel