Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință au descoperit că ora 5 a.m. este oficial cel mai prost moment al zilei, bazat pe starea de spirit, ceasul circadian și alți factori.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan și Dartmouth Health au descoperit că aceste șaizeci de minute deprimante sunt atunci când oamenii și-au raportat cea mai scăzută dispoziție, indiferent de momentul în care s-au trezit.
În schimb, ora 17:00. este momentul în care majoritatea oamenilor sunt cei mai veseli, conform studiului.
„Dispoziția circulă în mod natural cu cel mai scăzut punct dimineața și cel mai ridicat seara, independent de lipsa de somn”, a explicat Benjamin Shapiro, autorul principal al studiului și psihiatru la Dartmouth Health.
El și echipa sa au ajuns la această concluzie analizând datele Fitbit de la 2.602 de stagiari medicali pe parcursul a doi ani. Ei au folosit rezultatele dispozitivului lor de urmărire a sănătății pentru a măsura ritmul cardiac continuu al participanților, numărul de pași, datele despre somn și scorurile zilnice ale stării de spirit.
Între timp, măsurarea frecvenței cardiace și a mișcării stagiarului a permis oamenilor de știință să estimeze timpul circadian al acestora, precum și timpul lor de trezire.
„Am descoperit că starea de spirit urmează un ritm conectat cu ceasul intern al corpului, iar influența ceasului crește pe măsură ce cineva rămâne treaz mai mult”, a spus autorul principal Danny Forger, care predă matematică la Școala de Medicină U-M.
În studiul publicat în „PLOS Digital Health Journal”, cercetătorii le-au cerut periodic elevilor să-și evalueze starea de spirit pe o scară de la unu la 10, descoperind că împreună cu corelația timp-dispoziție menționată mai sus, starea de spirit a participanților s-ar înrăutăți cu cât aceștia erau treji mai mult.
„Privarea de somn este un proces separat care scade și mai mult starea de spirit. Așa că cineva care a stat treaz toată noaptea până la 5 dimineața ar trebui să aibă o dispoziție și mai scăzută decât dacă tocmai s-ar trezi la 5 a.m. Cu toate acestea, într-o zi obișnuită starea lor de spirit la ora 5 a.m., va fi în continuare mai joasă decât seara”, a explicat Shapiro.
Analiza unei probe destul de mici într-un cadru de laborator artificial poate face ca acest lucru să nu reflecte cu exactitate complexitatea și nuanța variației dispoziției și modul în care este afectată de factori precum dinamica socială, programele și temperamentele, conform studiului.
De exemplu, cercetătorii au remarcat că mai mulți participanți cu valori aberante au stat treji mai mult de 18 ore în timpul zilei.
Cu toate acestea, oamenii de știință cred că studiul demonstrează modul în care un instrument digital non-invaziv precum Fitbit poate fi utilizat în mod eficient într-un cadru clinic.
Danny Forger, pe de altă parte, consideră că „introduce tehnologia purtabilă ca o nouă modalitate interesantă de a explora acești factori în problemele de sănătate mintală”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…