Ceasurile circadiene, care reglează majoritatea proceselor fiziologice ale ființelor vii pe un ritm de aproximativ 24 de ore, sunt unul dintre cele mai fundamentale mecanisme biologice. Descifrând mecanismele de migrație celulară care stau la baza răspunsului imun, oamenii de știință de la Universitatea din Geneva (UNIGE), din Elveția, și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians (LMU), din Germania, au arătat că activarea sistemului imunitar este modulată conform orelor zilei, potrivit News Medical.
Într-adevăr, migrarea celulelor imune de la piele la ganglionii limfatici oscilează pe o perioadă de 24 de ore. Funcția imună este cea mai mare în faza de odihnă, chiar înainte de reluarea activității – după-amiaza pentru șoareci, care sunt animale nocturne, și dimineața devreme pentru oameni. Aceste rezultate, care pot fi citite în revista Nature Immunology, sugerează că, eventual, timpul din zi ar trebui luat în considerare atunci când se administrează vaccinuri sau imunoterapii împotriva cancerului, pentru a le crește eficacitatea.
Spre deosebire de sistemul imunitar înnăscut, care reacționează imediat, dar într-un mod nevizat, sistemul imunitar adaptiv construiește un răspuns pe termen lung specific fiecărui agent infecțios.
„Sistemul imunitar adaptiv durează săptămâni pentru a forma un răspuns specific unui agent patogen dat. Acest răspuns durează mult timp datorită unui mecanism de memorie celulară ”, spune Christoph Scheiermann, profesor la Departamentul de Patologie și Imunologie și la Centrul de Cercetare pentru Inflamare din Geneva (GCIR) de la Facultatea de Medicină UNIGE, care a condus această cercetare . „Acesta este de obicei mecanismul de lucru în timpul vaccinării împotriva unui virus, de exemplu.”
Cercetătorii au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei.
„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.
Specialistul a subliniat faptul că sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus şi care sunt mai active la primele ore ale zilei.
Ca urmare dacă sistemul reacţionează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării.
Variaţiile performanţelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanţa zi-noapte.
„Funncţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.