Din cuprinsul articolului
Alimentația joacă un rol extrem de important în sănătatea creierului. Experții spun că un aliment consumat în toată lumea este esențial pentru alimentația umană. Trebuie neapărat să îl mănânci. Nici nu știi cât bine face organismului.
Pâinea este bogată în carbohidrați complecși (în principal amidon); oferă, de asemenea, numeroase proteine vegetale și conține foarte puține grăsimi. Este o sursă bună de vitamine din complexul B și minerale precum fosfor, potasiu și magneziu.
Datorită acestor proprietăți nutritive, nu este surprinzător faptul că experții în nutriție definesc pâinea ca pe o componentă esențială la baza piramidei nutriționale: ea trebuie de fapt să reprezinte și baza dietei (în țările în care este una dintre principalele surse de carbohidrați), așa cum a fost de fapt în cursul evoluției speciei umane pentru majoritatea culturilor, potrivit unui articol publicat de Malafronte.
Într-o dietă echilibrată, cel puțin 50% din totalul caloriilor trebuie să provină din carbohidrații conținuți în alimente, care sunt necesari pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa și a se dezvolta corect. În pâine, carbohidrații sunt prezenți în proporție medie de 50-60 g
Fibra cerealelor se concentrează în tărâțe. Aportul de fibre alimentare al pâinii integrale este considerabil mai mare decât al pâinii albe (de aproximativ 2-6 ori mai mult).
Fibrele sunt importante pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Cel mai cunoscut este facilitarea tranzitului intestinal. Nefiind solubilă, fibra conținută în pâine garantează un efect laxativ mai mare.
Pâinea oferă vitaminele B solubile în apă, pe care organismul le poate stoca doar în cantități mici, și numeroase minerale necesare diferitelor funcții de bază.
Așadar, dieta zilnică trebuie să garanteze o aprovizionare suficientă de vitamine pentru a satisface nevoile organismului nostru.
Pâinea conține vitamina B1, B2, B3, vitamina B6 sau piridoxina și vitamina B9 sau acid folic.
Printre minerale se găsesc cantităţi mari de fosfor, magneziu, calciu şi potasiu, iar într-o măsură mai mică alte elemente precum sodiul, fierul sau iodul.
Având în vedere valoarea sa nutritivă, pâinea ar trebui să fie o parte importantă a dietei. Trebui inclusă în aproape toate mesele, de la micul dejun până la cină.
Lipsa consumului obișnuit al acestui aliment contribuie la crearea unor dezechilibre considerabile în profilul caloric al dietei: în acest fel se crește procentul de calorii provenite din alimente bogate în grăsimi sau proteine și ne îndepărtăm considerabil de caracteristicile unui echilibru alimentar.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…