Sari la conținut

Este obligatorie excizia ganglionilor axilari în tratamentul cancerului la sân?

Cancerul mamar este o afecțiune gravă care afectează un număr important de femei din întreaga lume. Chirurgia practicată în trecut asociază și astăzi tratamentul cancerului la sân cu unul mutilant, însă de fapt, medicina modernă ne oferă o perspectivă mult mai optimistă.

Cancerul la sân este determinat de formarea unei tumori maligne la nivelul sânului: fie în țesutul sânului, fie la nivelul glandelor care produc laptele fie în interiorul ductelor (cei care transportă laptele).

Cel mai des, cancerul mamar apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și cel mai rar la femeile cu vârsta mai mică de 25 de ani.

Simptomele cancerului mamar sunt absente în stadii incipiente, iar când apar, de obicei boala se află într-un stadiu avansat. Din acest motiv a apărut prevenția prin screening imagistic, obligatorie pentru toate femeile, indiferent de vârstă. Acesta presupune efectuarea anuală a unei ecografii mamare, la femeile cu vârsta de până în 40 de ani și a unei mamografii, o dată la doi ani, la femeile cu vârsta de peste 40 de ani,

Află tot ce trebuie sa știi despre cancerul mamar.

Diagnosticat la timp, putem obține un avantaj important în lupta cu boala. Tehnicile de diagnostic ale prezentului pot identifica leziuni maligne infraclinice, caz în care tratamentul nu presupune înlăturarea sânului sau a mușchiului pre-pectoral.

Tratamentul modern al cancerului la sân

Cancerul la sân nu mai este o boală atât de temută ca în trecut. Astăzi, chirurgia este mult mai precisă permițând deseori un abord conservator.

Ce este chirurgia conservatoare?

Chirurgia conservatoare reprezintă modalitatea de tratament prin care este eliminată doar tumora, fără eliminarea sânului. Practic, pacienta scapă de tumoră, păstrându-și sânul, iar atunci când forma acestuia suferă modificări majore, poate recurge la chirurgia oncoplastică, care îi oferă o simetrizare și un aspect estetic ambilor sâni.

Așadar, tratamentul chirurgical de astăzi aduce mai multă precizie în actul chirurgical fără a afecta fizicul femeii, o temere des asociată cu tratamentul cancerului de sân.

Mastectomia poate lăsa urme la nivel psihologic și social, o femeie ajungând să simtă că imaginea lor de sine dar și imaginea în societate a fost lezată odată cu știrbirea feminității. În același timp, există și temerea unei recidive, în cazul tratamentului conservator riscul fiind puțin mai ridicat decât în cazul unei mastectomii radicale. De aceea, decizia tipului de intervenție pe care trebuie să îl aleagă poate reprezenta un moment de mare dificultate pentru multe paciente.

Când se impune excizia ganglionilor axilari? 

Așa cum spuneam, deși tratamentul prin chirurgie conservatoare completat de radioterapie oferă statistici îmbucurătoare, multe femei tind să aleagă tot mastectomia, mai mult pentru un confort psihic.

Alegerea tipului de intervenție depinde în primă fază de localizarea și de tipul tumorii. Medicul este cel care decide, în prima etapă, dacă diagnosticul permite efectuarea în siguranță a lumpectomiei, iar pacienta va alege între chirurgie conservatore (lumpectomie) sau chirurgie radicală (mastectomie).

Disecția ganglionilor axilari reprezintă procedura chirurgicală prin care sunt înlăturați ganglionii aflați la nivelul axilei și este efectuată în timpul tratamentului chirurgical al cancerului mamar.

Ganglionii sunt formațiuni compacte care strâng la nivelul lor celulele sistemului imunitar, atașați prin mici vase de sânge, alcătuind sistemul limfatic. Rolul ganglionilor limfatici este de a drena lichidele în exces și de a filtra substanțe nocive, precum bacteriile sau celulele canceroase al zonei căreia corespund.

Ganglionii au un rol de apărare gestionat fiind gestionați de sistemul imunitar.

În cazul afecțiunilor oncologice, ganglionii au un rol important în detectarea invaziei celulelor canceroase provenite de la o tumoră aflată în vecinătate. Atunci când vorbim despre cancerul mamar, ne referim la ganglionii axilari.

În timpul unei intervenții chirurgicale pentru tratarea cancerului la sân, în unele situații este aplicată o tehnică specială, numită tehnica ganglionului santinelă. Aceasta este o procedură prin care medicul chirurg poate verifica dacă la nivelul ganglionilor limfatici există celule canceroase.

În cazul în care nu sunt identificate, potrivit protocoalelor, reiese că invazia cancerului nu a trecut de bariera ganglionilor limfatici axilari iar cancerul este localizat strict la nivelul sânilor.

În cazul în care la nivelul acestora sunt detectate celule maligne, medicul chirurg poate decide să excizeze ganglionii limfatici axilari, pentru a detecta și elimina toate celulele canceroase provenite din tumoarea primară.

Ganglionii urmează apoi să fie examinați la microscop și va fi cercetată migrarea cancerului către alte părți ale corpului. În acest sens vor fi recomandate tratamente suplimentare, ce vizează distrugerea acestor celule în mișcare.

Efectele exciziei ganglionilor axilari

Unul dintre posibilele efecte ale eliminării ganglionilor limfatici axilari este întreruperea canalelor limfatice de drenaj a fluidelor din braț spre restul corpului. De aceea, dacă nu se aplică drenaj limfatic imediat după intervenție, se poate produce o acumulare de lichid în braț și mână, cauzând limfedem. Acesta poate fi moderat sau extins.

Un alt efect secundar, mai rar, poate fi reprezentat de infecții cutanate recurente ale brațului, amorțeală, durere și o modalitate mai redusă a părții superioare a brațului și a toracelui.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel