Din cuprinsul articolului
Este o dietă vegană sănătoasă? Dacă vă gândiți să vă schimbați dieta, acesta este ceva ce v-ați putea întreba. În timp ce mulți oameni își fac griji că nu vor putea obține suficiente proteine dacă trec la o dietă vegană, veți descoperi că cele mai bune produse vegane vă pot ajuta să obțineți proteinele de care aveți nevoie.
Dar, lăsând la o parte cerințele de proteine, cel mai important lucru de reținut dacă te gândești să treci la o dietă vegană este cât de sănătoasă este aceasta depinde în mare măsură de alimentele pe care le selectezi. Unele diete vegane pot fi foarte sănătoase, deoarece își bazează dieta pe alimente pe bază de plante, inclusiv fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.
Indiferent dacă deveniți vegan temporar sau doriți să treceți definitiv la o dietă pe bază de plante, a deveni vegan poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră și pentru planetă. Cu toate acestea, o dietă vegană nu este întotdeauna sănătoasă și depinde în mare măsură de individ și de modul în care își planifică mesele. O dietă vegană este diferită de o dietă pe bază de plante, precum și de o dietă vegetariană.
Dietele vegane se bazează pe renunțarea la toate produsele de origine animală. Prin urmare, elimină carnea, peștele, carnea de pasăre și produsele lactate, inclusiv brânza și laptele. Cu toate acestea, spre deosebire de o dietă pe bază de plante, veganii nu vor elimina neapărat alimentele procesate – care ar putea avea un conținut ridicat de zaharuri și grăsimi saturate.
„Beneficiile nutriționale ale consumului de mai multe plante se bazează pe dovezi solide”, adaugă Lambert. „O gamă diversă de alimente vegetale care furnizează 30 g de fibre în fiecare zi susțin sănătatea intestinală, în timp ce fructele și legumele sunt surse excelente pentru o gamă largă de vitamine și minerale.”
Dacă treceți la o dietă vegană sau prietenoasă cu plantele, Lambert crede că, pentru a fi sănătos, ar trebui să vă schimbați dieta încet. „Schimbarea mică și graduală este adesea cea mai bună modalitate de a evita orice deficiență nutrițională sau disconfort digestiv din cauza unei creșteri potențiale a fibrelor”, spune ea. „Încercați să schimbați produse de origine animală cu alternative de proteine vegetale, cum ar fi fasole, leguminoase și tofu, și introduceți treptat diferite tipuri de legume la fiecare masă.”
Lambert explică că modul în care sunt gătite legumele este relevant pentru o dietă vegană sănătoasă. „Legumele fierte la abur sunt mult mai hrănitoare decât cele prăjite, de exemplu”, spune ea. Dar sunt și alte lucruri la care să fii atent.
Pentru a avea o alimentație sănătoasă ca vegan, majoritatea dintre noi va trebui să luăm suplimente, pentru a obține cantitatea de nutrienți de care avem nevoie. Un studiu efectuat în 2016 de medicii Clinicii Mayo a constatat că nutrienții lipsă sunt vitamina B12, fierul, calciul, vitamina D, proteinele și acizii grași omega-3.
Fierul poate fi găsit în cereale integrale, legume cu frunze, leguminoase și nuci – dar nu puteți obține aceleași niveluri de fier din aceste alimente ca și din carne. Alți nutrienți importanți de care veganii pot lipsi sunt vitamina A, calciul și proteinele, vitamina A fiind importantă pentru imunitate și funcția tiroidiană. Experții îi sfătuiesc pe vegani să ia multivitamine pentru a obține nutrienții care ar putea lipsi în dieta lor, potrivit Live Science.
Experţii companiei Phillip Morris International au prezentat în cadrul celui de-al 15 lea eveniment public…
Deși atenția Rusiei este acum concentrată asupra războiului din Ucraina, planurile lui Putin nu pot…
Obiecte care aduc ghinion în casă: evită-le pentru un spațiu armonios și plin de energie…
Meteo. România și restul Europei trebuie să se pregătească pentru o schimbare semnificativă a vremii…
Horoscop 15 noiembrie. O zi de joi care vine cu lecții importante pentru fiecare zodie…
Renunțarea la fumat. Potrivit unui nou studiu, fumătorii au cu 22% până la 26% mai…