Din cuprinsul articolului
Pentru al treilea an consecutiv, campania de prevenție „Asumă-ţi să fii sănătos !” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va ajunge pe litoralul românesc, unde turiștii din cinci stațiuni de pe litoralul Mării Negre vor primi consiliere gratuită. Au fost nou înființate domenii specializate de dermatologie și endocrinologie, iar anul acesta s-a adăugat un domeniu de pediatrie.
Peste 84% dintre adolescenți știu că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar mai puțin de un sfert se protejează de soare în orice moment.
Un studiu recent de experti a aratat ca persoanele care au avut o arsura solara severa inainte de varsta de 18 ani au avut cu 18% mai multe sanse de a avea leziuni suspecte detectate in timpul unui examen dermatologic pentru adulti.
În plus, experții estimează că incidența cancerului de piele va crește cu 85% la nivel mondial până în 2043. Pentru a inversa această tendință, trebuie să începem prin a aborda modul în care copiii și tinerii sunt expuși la soare.
„În contextul în care prima, dar mai ales a doua ediţie a campaniei de prevenţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila -Asumă-ţi să fii sănătos ! – Au înregistrat un interes crescut din partea turiştilor aflaţi la malul Mării Negre, aceştia beneficiind, cumulat, de peste 4.400 de consultaţii gratuite în specialităţile dermatologie şi endocrinologie, am decis, împreună cu cele două societăţi medicale de profil, să repetăm experienţa anilor anteriori.
În plus, să-i cooptăm în acest proiect şi pe colegii noştri pediatri ceea ce ne face să credem că această a treia ediţie va contabiliza, la finalul său, rezultate semnificativ mai mari, iar pentru realizarea acestui important proiect ţin să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri şi în mod special celor 36 de medici care au decis să se implice în acest program de voluntariat, Ministerului Apărării Naţionale şi Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
În acest context, pe parcursul celor şase zile ale Campaniei – Asumă-ţi să fii sănătos ! – Litoral 2023, toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice, endocrinologice şi pediatrice vor putea apela la profesionalismul celor 36 de medici (rezidenţi şi specialişti) care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spaţioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp.
De altfel, de-a lungul celor 9 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 18.000 de români au beneficiat de consultaţii dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îşi pot expune pielea, dar şi cum se poate preveni apariţia unei afecţiuni cutanate.
Ca şi în ediţiile anterioare ale campaniei UMFCD – „Asumă-ţi să fii sănătos”, derulate la Malul Mării Negre, screeningul S.R.D. va evidenţia principalii factori consideraţi de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:
„Primele două ediţii ale campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos !” derulate pe litoralul românesc ne-au demonstrat, de la o ediţie la alta, un interes crescut al populaţiei faţă de propria viaţă şi chiar dacă oamenii se aflau în perioada de concediu şi-au sacrificat câteva zeci de minute pentru a-şi verifica starea actuală de sănătate din punct de vedere dermatologic şi pentru a se asigura că, şi dincolo de metaforă, se vor simţi şi în viitor foarte bine în propria piele, fapt care ne bucură şi ne determinăm să dăm continuitate acestei campanii de prevenţie pe care cred că o putem denumi deja una de tradiţie a UMF Carol Davila” a declarat Dr. Alin Nicolescu.
Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populaţia albă. Incidenţa lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade şi se află în continuă creştere, în contextul creşterii duratei de viaţă, îmbătrânirii populaţiei şi continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/ 3din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.
Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul şi Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat şi este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate şi costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidităţii, mortalităţii şi costurilor economice şi sociale ale cancerelor cutanate.
În cea mai aglomerată săptămână de pe litoral, care coincide cu weekendul prelungit de Sfânta Maria, când se estimează prezenţa a aproximativ 200.000 de turişti, cei care se vor afla în staţiunile Neptun, Mangalia, Costineşti, Saturn şi Olimp vor putea beneficia de consultaţii gratuite cu ajutorul medicilor endocrinologi: screening pentru sindrom metabolic şi screening pentru osteoporoză.
Astfel, într-o perioadă considerată una dintre cele mai aglomerate de pe litoral, organizatorii vor amplasa în cinci staţiuni corturi puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale, în care cele trei specialităţi medicale vor efectua consultaţii gratuite: screening pentru sindrom metabolic, screening pentru osteoporoză şi screening dermatologic şi pediatric.
Consultaţiile vor fi asigurate de către 10 medici rezidenţi pe fiecare specialitate care vor avea şi câte 2-3 îndrumători (medici specialişti/ primari).
În cadrul acestei evaluări, cei 12 medici endocrinologi şi rezidenţi care vor participa la campania de screening vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (Internaţional Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate.
Osteoporoza reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza este caracterizată de scăderea densităţii minerale osoase şi alterarea microarhitecturii ţesutului osos, creşterea fragilităţii oaselor şi, în consecinţă, creşterea riscului de fractură.
Osteoporoza afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani şi 6,3% din bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă, ceea ce sugerează că aproximativ 500 milioane de femei şi bărbaţi la nivel global pot fi afectaţi de această boală. Osteoporoza cauzează mai mult de 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce presupune că la nivel mondial se produce o fractură la fiecare 3 secunde.
Consultaţiile se vor face în perioada 14-19 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 şi 15.00 – 18.00, cu excepţia zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.
Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:
1. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor -plajă Neptun
2. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor – plajă Mangalia
3. Plaja Olimp (lângă hotel Meduza)
4. Containere Smurd-ISU- plajă Costineşti
5. Containere Smurd-ISU- plajă Saturn
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…