Categories: Ştiri sănătate

Este alertă maximă în Europa! Anunțul care îngrijorează omenirea

Este alertă maximă în Europa! Din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, mai mult de 30.000 de oameni mor anual în Europa. Atenționarea vine din partea Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Potrivit unui raport ECDC, impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate

Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate, a declarat că „asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene”.

Specialistul în sănătate a făcut apel la eforturi suplimentare pentru a reduce utilizarea excesivă a antibioticelor, prevenirea infecţiilor şi îmbunătăţirea măsurilor la nivel naţional.

„În fiecare zi, aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecţii”, a spus Ammon, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

Potrivit raportului, nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază semnificativ pe continentul european,  cu cele mai scăzute niveluri înregistrate în nordul Europei şi cele mai ridicate în ţările din sudul şi estul Europei.

Într-un sondaj publicat joi de Comisia Europeană, 23% dintre respondenţi au declarat că au luat antibiotice în ultimul an – cea mai mică cifră din 2009.

Antibiotice luate fără reţetă medicală

„Totuşi, trebuie făcut mult mai mult”, a spus comisia într-un comunicat. Utilizarea antibioticelor variază, de asemenea, foarte mult în blocul comunitar: 42% dintre respondenţii din Malta au raportat utilizarea de antibiotice în ultimele 12 luni, în timp ce procentul acestora a fost de 15% în Suedia şi Germania.

Aproximativ 8% dintre antibiotice au fost luate fără reţetă medicală.

Potrivit sondajului, trei din 10 europeni au afirmat că ştiu că utilizarea nenecesară a antibioticelor le poate face ineficiente sau că ştiu despre utilizarea lor corectă şi potenţialele lor efecte secundare, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: