Sindromul Barrett numit esofagul Barrett este o afecțiune destul de gravă. Aceasta se produce mai ales la pacienții care sunt diagnosticați cu reflux gastroesofagian. Din păcate, această boală este des asociată cu creșterea riscului de cancer esofagian.
De aceea, medicii spun că sunt extrem de importante controalele regulate, monitorizarea acestor pacienți. Cancerul esofagian poate să fie prevenit printr-un screening corect și efectuat cu regularitate de pacient.
Principalele semne și simptome ale sindromului Barrett sunt:
Încă de la început medicii atrag atenția asupra faptului că sindromul Barrett este asimptomatic. Iar atunci când există simptome acestea provin de la boala de reflux esofagian.
Principalele simptome sunt: arsuri la stomac, dificultate în a înghiți alimentele, apar durerile toracice, are o o salivație în exces.
Chiar dacă afecțiunea este asimptomatică, controalele sunt necesare. Esofagul Barrett poate să aibă numeroase complicații, cea mai de temut fiind ulcerațiile profunde care pot să sângereze și să ducă la apariția cancerului de esofag.
Cauza exactă a esofagului Barrett nu este cunoscută. De regulă, pacienții care au această boală suferă de reflux gastro-duodenal. În cazul acestui reflux, conținutul stomacului urcă înapoi pe esofag, deteriorând, din cauza acidității crescute, esofagul. Dar, boala poate să apară și la persoanele care nu au reflux.
Factorii de risc incriminați în apariția bolii sunt: arsuri la stomac cronice, vârsta, deoarece boala este des întâlnită la persoanele mai în vârstă. De asemenea, datele statistice arată că bărbații sunt mai predispuși decât femeile de a face boala. Și fumatul este un factor de risc al bolii. Nu în ultimul rând persoanele diagnosticate cu obezitate au un risc crescut.
Diagnosticul se va stabili de medicul specialist gastroenterolog după ce a avut loc controlul și efectuarea unor investigații. Pacientul va face o endoscopie digestivă dar și o biopsie. Este necesară biopsia dacă a fost diagnosticat cu ajutorul endoscopiei esofagul Barrett, tocmai pentru a fi exclusă existența unui cancer.
Principala complicație a sindromului Barrett este riscul crescut de dezvoltare a cancerul esofagian.
În ce constă tratamentul:
Tratamentul este medicamentos în unele cazuri, dar se poate ajunge și la operație. Tratamentul endoscopic este folosit în cazul displaziei severe și a cancerului esofagian. De asemenea, operația este recomandată atunci când trebuie îndepărtată o parte din esofag.
Nu în ultimul rând există și o serie de recomandări pentru acești pacienți. Astfel, este esențial mersul pe jos zilnic. Nu se va mânca înainte de culcare. Ar trebui evitate băuturile acide, cola, cafeaua, alcoolul, alimentele prea sărate și cele prea dulci, condimentele sau prăjelile. De asemenea, ar trebuie luate antiinflamatoare extrem de rar și numai la recomandarea strictă a unui medic.