Sari la conținut

Eructație excesivă: 5 motive pentru care râgâi prea frecvent

Ragaiala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Motive medicale pentru care ragai des

De ce râgâi excesiv. Eructația este modalitatea corpului nostru de a elimina aerul suplimentar din stomac. De fiecare dată când înghiți, fie că este mâncare sau suc sau saliva, înghiți și puțin aer și acesta se poate acumula în stomac. 

Există anumite alimente bogate in fibre, zahar sau amidon, despre care se stie ca produc gaze în exces, așa cum sunt bananele, fasolea, lintea, stafidele, ceapa, conopida sau pâinea din cereale integrale. Acestea sunt motive perfect normale pentru a râgâi.

Cu toate acestea, dacă râgâi mai des decât în mod normal, sau poate chiar în exces, poate fi vorba de o afecțiune medicală.

În acest caz este important sa consulți un medic pentru a rezolva problema înainte de a se agrava.

Eructație excesivă: 5 motive pentru care râgâi prea frecvent

1. Sarcina: Sarcina duce la o schimbare a hormonilor. Hormonul progesteron determină relaxarea mușchilor sfincterului și, prin urmare, provoacă eructație.

2. Intoleranță alimentară: Atunci când stomacul tău nu este capabil să digere cu ușurință un fel de alimente, poate provoca râgâieli frecvente. Acest lucru se poate întâmpla persoanelor care au intoleranță la un fel de mâncare. Mâncarea poate provoca gaze și balonare, crescând astfel eructație.

3. Masă grea: O masă grea te va face să eructaezi mai mult. Când sfincterul esofagian, un mușchi care ține în jos mâncarea și sucurile digestive, devine relaxat, lasă mai mult aer să iasă.

4. Ulcere gastrice: Ulcerele de stomac pot duce, de asemenea, la eructare. Ulcerele provoacă răni deschise, care uneori pot apărea pe mucoasa stomacului și pot produce mult acid. Acest lucru provoacă eructarea.

5. Constipație: Constipația este o altă problemă digestivă care se poate întâmpla oamenilor uneori. Acest lucru poate fi prea frecvent pentru unii oameni. Acest lucru poate duce, de asemenea, la eructarea frecventă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel