Categories: Ştiri sănătate

Eroul din Ardeal care a salvat 48 de vieţi. Ce gest uluitor a făcut un tânăr din Alba: „Asta mă motivează cel mai mult”

Un tânăr din localitatea Drașov, județul Alba, poate fi considerat un erou în adevăratul sens al cuvântului, după ce a participat la salvarea a 48 de vieţi. 

Laurențiu Cristian a devenit erou după ce a donat aproape 7 litri de sânge și a salvat 48 de vieți. De 15 ani, tânarul donează constant sânge și aduce speranță pacienților greu încercați de boală.

„Am 16 donări înregistrate în aplicație, dar ele de fapt sunt mult mai multe, în cei 15 ani de când donez. Deci oficial am donat până acum 6.88 litri de sânge și am salvat 48 de vieți (și asta mă motivează cel mai mult)”, a scris Laurențiu, potrivit ziarulunirea.ro.

credit foto: Facebook

Urmare a acestor acţiuni, Laurenţiu se situează pe locul 50 din cele 3.533 de persoane care au donat până acum.

Peste jumătate dintre români se tem să doneze sânge

Numărul românilor care donează sânge în mod constant este extrem de mic, în ciuda faptului că anual ar fi nevoie de circa 500.000 de unităţi de sânge, iar la fiecare două secunde o persoană are nevoie de sânge.

Un sondaj realizat la nivel naţional relevă că un sfert din românii din mediul urban au donat sânge, însă doar 17% în ultimul an.

Potrivit datelor studiului sociologic ,,Donarea de sânge: Percepții și Bariere”, realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în parteneriat cu Asociația Smart Society, 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% dintre români nu ar dona indiferent de situație.

Ce beneficii primesc donatorii

Ultimele statistici europene arată că doar 1,5% dintre români donează sânge în mod constant şi asta în ciuda faptului că donatorii se bucură de tichete şi alte beneficii care se îndreaptă către ei.

52% dintre respondenți au precizat că donează pentru a-i ajuta pe cei cunoscuți când au nevoie, 37% o fac pentru beneficiile aduse sănătății lor, 15% pentru bonurile de cumpărături pe care le primesc, iar 10% pentru primirea unei zile libere de la locul de muncă.

Pentru fiecare donare de sânge, un donator poate primi, în general, câte şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 10 lei fiecare. Donatorii ar putea primi cardurile direct de la centrul de donare de sânge.

Pentru o donare de sânge, donatorul primeşte şi o zi de concediu plătit. Concret, ziua în care merge să doneze sânge este zi liberă pentru donator. Ziua se poate reporta, dacă donatorul merge oricum într-o zi liberă să doneze sânge, zi de weekend sau sărbătoare legală.

Totodată, persoanele care donează sânge se bucură de o semi-gratuitate pe transportul în comun. Dacă mergi să donezi o dată sânge, ai o lună 50% reducere la abonamentele de transport în comun la STB şi metrou,

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

1 minut ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

30 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: