Categories: Știrile zilei

Erori la recalculare. Pensionarii care iau o pensie mai mică decât au cotizat

Ministrul Muncii a anunțat erori apărute la recalcularea pensiilor. Care pensionari vor primi mai puțin decât au cotizat? Aceștia s-au născut înainte de 2001 și, din nefericire, nu le-au fost recunoscute veniturile nepermanente. Au timp să depună noi adeverințe până la 1 martie 2025.

Recalcularea pensiilor evoluează favorabil, în pofida întârzierilor de aproximativ două luni.

Primele adeverințe urmau să ajungă la sfârșitul lunii mai. Totuși, primele adeverințe nu vor ajunge la pensionari decât după 10 iulie, informează în exclusivitate Newsweek România.

Erori la recalculare. Pensionarii care iau o pensie mai mică decât au cotizat

Aceste întârzieri se explică prin volumul imens de muncă și lipsa de personal din centrele de pensii. Circa 3.000.000 de pensionari vor beneficia de pensii mai mari în momentul în care acestea vor fi recalculate. Acest număr ar fi fost și mai mare, dacă nu ar fi existat anumite deficiențe și chiar greșeli în noua lege a pensiilor.

Astfel, pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 sunt nevoiți să prezinte adeverințe de la angajator că au prestat ore suplimentare, sporuri pentru care s-au plătit și care nu s-au luat în calcul la recalculare. Lucrul acesta a fost confirmat de ministrul Bucura Oprescu la Antena 3.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul.

Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari (dacă aduc adeverințe n.red.).

După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.

Sarcină grea pentru pensionari

Pensionarii care s-au pensionat anterior anului 2001 vor fi nevoiți să depună personal aceste declarații.

Un reprezentant al Caselor de Pensii a precizat pentru Newsweek România că este nevoie ca fiecare pensionar să își facă propria analiză.

„La 1 septembrie, legea ne va permite să valorificam niste sporuri care, pe legea care se află în vigoare acum nu se luau în calcul. Ar fi vorba de acel acord global nevalorificat în prezent.

Pentru acest lucru, pensionarul trebuie să prezinte adeverințele cu sumele în acord global. O adeverință care trebuie obținută de la angajator…. Acea adeverinta trebuie completată integral pornind de la salariul tarifar sau salariat, depinde cum este trecut pe statul de plată, la care se adauga toate sporurile încasate de persoana respectiv”, a explicat oficialul.

Necazul este că aceste adeverințe costă bani. Mai mult, unele dintre companiile de la care ar trebui să se obțină respectivele adeverințe nu mai există, au intrat în faliment sau și-au pierdut arhiva.

„În acest moment, peste 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate și pregătite pentru etapa din 1 Septembrie. Deciziile sau adeverințele cu pensia reclaculată care va fi primită la 1 septembrie se vor expedia după 10 iulie. Vă pot confirma că noile pensii se vor încasa cu siguranță în luna septembrie”.

Pensionari care nu iau bani la 1 ianuarie

Anumiți pensionari ar urma să primească mai puțini bani din pensia lor din cauza procesului de recalculare. Conform legii, ei își mențin pensia așa cum este acum.

Însă există o altă eroare.

O parte dintre acești pensionari ar putea să nu primească nimic la 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie (sau punctul de referință) este indexată în funcție de inflație. În special, aceștia sunt pensionari care au muncit din greu.

Pensionarii ale căror pensii sunt susceptibile de a fi înghețate timp de mulți ani au puțini ani de activitate, însă un punctaj foarte ridicat (punct de referință ridicat). Nu vor accepta puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare.

Pensionarii respectivi au dobândit un punct de referință foarte ridicat pe baza contribuțiilor lor, cu mult peste cei 81 de lei prevăzuți de noua lege a pensiilor.

Prin urmare, aceștia riscă să nu mai primească niciun ban în plus când pensiile lor vor fi indexate la fiecare 1 ianuarie în anii următori. Acest lucru se întâmplă pentru că indexarea punctului de pensie (81 de lei) va fi mai mică decât VPR pe baza căruia le-a fost (re)calculată pensia.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

18 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

39 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

59 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: