Din cuprinsul articolului
Epuizarea vitală este definită ca o combinație de oboseală severă, sentimente de demoralizare și iritabilitate în creștere.
„Se crede că această afecțiune este cauza unor probleme complexe de viață, inclusiv a incapacității de a se adapta la impactul factorilor de stres psihologic”, explică cercetătorul Dmitri Panov de la Institutul de Citologie și Genetică din Filiala Siberiană.
În noul studiu, cercetătorii au analizat datele a 657 de bărbați care au participat anterior la proiectul organizat de Organizația Mondială a Sănătății, care sa concentrat pe cauzele bolilor cardiovasculare. În 1994, 657 de bărbați din Novosibirsk cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au participat la proiect. Studiul a durat 14 ani și niciunul dintre participanți nu a avut boli cardiovasculare la începutul studiului.
67% dintre participanții la studiu au suferit de un anumit grad de epuizare a vieții. A fost observată la 74% dintre bărbații hipertensivi.
Bărbații cu epuizare de viață mare și moderată au avut un risc de infarct miocardic de 2,7 ori mai mare la 5 ani, de 2,25 ori mai mare la 10 ani și de 2,1 ori mai mare la 14 ani, comparativ cu cei care nu sufereau de epuizare.
Factorii sociali au jucat un rol suplimentar în riscul de atac de cord la bărbații cu epuizare de viață. Era mai mare la cei necăsătoriți, divorțați, văduvi și cei cu studii medii.
„Viața liberă arată un nivel mai scăzut de sprijin social, care, după cum știm din studiile anterioare, este un factor de risc independent pentru atac de cord și accident vascular cerebral”, a comentat Panov.
Potrivit acestuia, datele din studiu arată că statutul social nefavorabil contribuie la dezvoltarea epuizării vieții, care este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare. El consideră că acest factor ar trebui evaluat atunci când se evaluează riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Panov a amintit că îmbunătățirea bunăstării psihologice și reducerea nivelului de stres la locul de muncă și acasă pot reduce gradul de epuizare a vieții. El crede că starea persoanelor care suferă de această problemă poate fi îmbunătățită dacă duc un stil de viață sănătos și primesc sprijin social.
Anterior, într-un studiu al aceluiași grup de bărbați, oamenii de știință de la Laboratorul Interdepartamental de Epidemiologie a Bolilor Cardiovasculare din Filiala Siberiană au arătat că epuizarea vieții a fost asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Studiile anterioare au legat deja epuizarea cu un risc crescut de atac de cord. Motivele fiziologice pentru care epuizarea este asociată cu riscul de atac de cord sunt puțin înțelese de oamenii de știință.
Ceea ce se știe este că aceste afecțiuni sunt asociate cu modificări ale metabolismului, imunității și circulației sanguine care pot provoca dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare. Oboseala poate fi însoțită de creșterea coagulării sângelui și de niveluri crescute de mediatori inflamatori în sânge.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…