Epidemiologul șef N. Furtună a scandalizat cu declarația sa legată de persoanele care și-au pierdut viața în urma îmbolnăvirii cu COVID-19.
Epidemiologul şef Nicolae Furtună a fost nevoit să își prezinte demisia, după ce a declarat că persoanele care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 erau „o povară pentru ei și pentru cei din jur”.
În condițiile unei rate mari a îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de noul coronavirus, nu este prima declarație sau acțiune scandaloasă legată de situația pandemică din partea autorităților Republicii Moldova.
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, s-a văzut nevoit să își dea demisia, potrivit Rador.ro.
Deşi inițial prezentase doar scuze publice pentru afirmațiile sale referitoare la victimele COVID-19, despre care a spus că aveau mai multe maladii și, astfel, erau o povară pentru ei și cei din jur, el a mai afirmat într-un briefing că declarațiile sale ar fi fost înțelese eronat de societate.
La scurt timp, însă, președintele Igor Dodon i-a cerut lui Nicolae Furtună demisia, afirmând că scuzele nu ar fi suficiente. Solicitarea a fost imediat executată. Printr-un comunicat al Guvernului s-a anunțat că la o întâlnire cu premierul Ion Chicu, şeful de la ANSP şi-a prezentat demisia. Totuși cei doi oficiali, președintele și premierul, i-au apreciat activitatea în fruntea Agenției de Sănătate Publică și modul cum instituția a gestionat situația pandemică.
În pofida mai multor critici pe care le-a atras și anterior asupra sa Nicolae Furtună, el s-a pronunțat împotriva testării masive a populației, argumentând că ar fi o risipă, a declarat că personalul medical s-ar fi infectat în mare parte din comunitate și nu de la locul de muncă, încercând să nege eșecul autorităților de a-i proteja pe medici, cărora nu le-au oferi din start suficiente echipamente speciale.
A afirmat aceast lucru și despre medicii veniţi din România să îi ajute pe colegii lor din spitalele din Republica Moldova, dintre care unii s-au infectat la Chișinău cu noul coronavirus. Declarații care au stârnit revoltă în societate a făcut și președintele Igor Dodon, care a afirmat că noul virus nu ar fi atât de periculos şi că s-ar manifesta ca o gripă și ar trece fără să îl simți.
De asemenea, el a participat la numeroase întâlniri cu oamenii de prin sate fără să poarte mască sau alte măsuri de protecție. Recent, premierul Ion Chicu a scandalizat opinia publică organizând nunta fiului său la sfârșitul lunii august, în pofida interdicției impuse de Comisia extraordinară de sănătate publică, pe care o conduce, de a ține astfel de evenimente. Ulterior, prim-ministrul a argumentat că nu ar fi fost o nuntă, ci o masa de sărbătoare. Republica Moldova înregistrează în fiecare zi sute de cazuri noi de infectare și zeci de decese.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…