Sari la conținut

Epidemie tăcută: acest obicei ucide peste opt milioane de oameni în lume în fiecare an

semne ale cancerului pulmonar
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Exista cinci semne ale cancerului pulmonar

Fumatul este o dependență de nicotină din tutun. În cele mai multe cazuri, apare prin consumul de țigări și mai rar prin consumul de trabucuri, pipe și altele.

Un fumător este considerat a fi cineva care a fumat cel puțin 100 de țigări în viața sa și în prezent fumează în fiecare zi sau la câteva zile.

În plus, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), persoanele care consumă tutun au un risc mai mare de a dezvolta un caz sever și de a muri din cauza COVID-19. Din acest motiv, o mare parte a populației a decis să renunțe la dependență în contextul pandemiei.

Cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât orice altă tumoare. La rândul său, dintre toate cauzele de deces, această boală se află pe locul doi după patologiile cardiovasculare.

În fiecare an, peste 8 milioane de oameni mor din cauza tutunului, potrivit datelor OMS. Peste 7 milioane dintre aceste decese se datorează consumului direct de tutun și aproximativ 1,2 milioane se datorează expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv.

În plus, la nivel global, se estimează că 165.000 de copii mor înainte de vârsta de cinci ani din cauza infecțiilor tractului respirator inferior cauzate de fumul de tutun pasiv.

Simptome pe care nu trebuie să le ignori

Deși prezentarea simptomelor depinde de tipul și extinderea tumorii, unele dintre alertele de reținut în ceea ce privește cancerul pulmonar sunt:

– Tuse persistenta

– Durere constantă în piept, la respirație sau la tuse

– Secreții sângeroase sau de culoare închisă

– răgușeală sau modificări ale vocii

– Noduli in vecinatatea claviculei

– Oboseală, pierderea poftei de mâncare

– Zgomote la respirație sau senzație de lipsă de aer

– Dureri osoase

– Infecții pulmonare frecvente

Detectarea cancerului poate apărea atunci când un pacient este supus unei radiografii de control sau tomografie computerizată a toracelui și se constată o imagine anormală, sau prin studii specifice înainte de apariția oricăruia dintre aceste simptome. Detectarea precoce – screening – poate ajuta la găsirea acesteia într-un stadiu incipient, când încă poate fi vindecată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel