Categories: Ştiri sănătate

Epidemie de rujeolă în România: 445 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână. Statisticile îngrijorătoare emise de INSP

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în ultima săptămână, au fost raportate 445 de cazuri confirmate cu rujeolă în România. Specialiștii în sănătate reiau recomandarea către părinți să își vaccineze copiii împotriva rujeolei și, dacă este cazul, să se prezinte la medicul de familie, imediat după primele simptome ale bolii, pentru tratament.

Dacă până la data de 10 decembrie (1 ianuarie – 10 decembrie 2023) fuseseră notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de marţi, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.455 de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie – 17 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală, potrivit INSP.

Cele mai multe cazuri de pojar rămân în Mureș. Mai exact: Mureş – 711, Braşov – 510, Cluj – 196, Giurgiu – 170, Ilfov – 115 şi în Bucureşti – 326.

Simptome rujeolă sau pojar

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o infecție virală extrem de contagioasă, dar primele semne apar de obicei între 8 și 12 zile de la expunerea la virus. Debutează cu febră, secreții nazale, strănut, senzație de gât uscat, tuse persistentă, inflamarea ganglionilor, diaree, oboseală, pierderea poftei de mâncare, iar uneori, și o lăcrimare discretă.

La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, toate locurile pentru copii sunt ocupate. Rujeola nu este doar o boală a copilăriei, avertizează medicii. Poate fi periculoasă și pentru adulți.

Sursa foto: freepik.com

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: ”Șă știți că și adulții tineri pot să facă rujeolă și în plus, trebuie să luăm în calcul că un procent destul de important înseamnă internări pentru complicații, înseamnă complicații pulmonare, neurologice și nu numai. Și de aici lucrurile pot să ajungă și mai departe.

Există cazuri noi, n-am avut deocamdată, dar ușoară poate să ducă la ce e mai rău, poate să se ducă și la deces. De ce se întâmplă treaba asta? Evident, pentru că populația nu e protejată prin vaccinare.”

Alexandru Rafila: Încurajăm părinții să-și vaccineze copiii

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Lumea trebuie să știe că rujeolă în unele cazuri omoară la distanță, se numește panencefalita acută, apare la câțiva ani după boală.

Încurajăm părinții să-și vaccineze copiii, mai ales cei care nu au făcut-o, fie că discutăm de copii de 1 ani sau de copii cu vârsta de școală.”

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

20 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

12 ore ago

Citeste si: