Din cuprinsul articolului
Din 2018, când a fost înregistrat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în județul Buzău, peste 83 000 de porci au fost sacrificați, majoritatea animalelor infectate fiind identificate în cadrul exploatațiilor comerciale.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, îmbolnăvirile au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, evoluţii fluctuante care au culminat în anul 2022 cu un focar masiv în zona de sud a judeţului.
„Această boală a apărut în toamna anului 2018 la o exploataţie a unui cetăţean din comuna Pănătău, având o evoluţie continuă, cu momente de calm epidemiologic, dar şi vârfuri evolutive explozive, precum cele din vara anului 2022 din sudul judeţului Buzău, zona afectată fiind Padina-Pogoanele.
În perioada 2018-2024, suinele afectate au provenit din exploataţii nonprofesionale (1.712 capete în 256 de focare), din exploataţiile comerciale (81.599 capete în 13 focare), animalele având vârste cuprinse între 1 lună şi 2 ani. În conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009, au fost acordate despăgubiri proprietarilor de animale, respectând legislaţia în vigoare”, a transmis DSVSA Buzău.
Îmbolnăvirile animalelor crescute în gospodării au fost puse pe seama proprietarilor care nu au respectat măsurile de biosecuritate, iar în cazul exploataţiilor profesionale, specialiştii nu au putut stabili de fiecare dată sursa virusului.
„Referitor la cauzele apariţiei pestei porcine africane în gospodăriile populaţiei, factorul uman este incriminat ca principalul motiv al transmiterii acestei boli, iar în societăţile comerciale de suine, cauzele nu au putut fi precis identificate în toate situaţiile.
În scopul prevenirii apariţiei şi extinderii PPA, au fost luate o serie de măsuri de către DSVSA Buzău, printre care:
- intensificarea controalelor în vederea respectării regulilor de biosecuritate prevăzute de legislaţia sanitară veterinară in vigoare,
- consilierea proprietarilor de animale cu privire la implementarea regulilor de prevenţie şi combatere a PPA,
- efectuarea de controale ale transportului de animale în traficul rutier,
- interzicerea vânzării de animale din specia suine în pieţe, târguri şi oboare”, informează sursa citată.
Pe parcursul anului anului 2024, în judeţul Buzău au fost înregistrate două focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar într-o exploataţie comercială de creştere şi îngrăşare a suinelor.
Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 33 de verificări în exploataţiile comerciale, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 19.000 de lei, complementar, la o societate fiind suspendată activitatea, iar pentru exploataţiile nonprofesionale au fost efectuate 4.521 de acţiuni de consiliere a deţinătorilor de suine.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală care afectează porcii și mistreții și care se extinde în mai multe state membre ale UE și în țări din afara Uniunii Europene. Boala este foarte contagioasă și deseori mortală pentru porci și mistreți.
Conform informațiilor de pe site-urile de specialitate, PPA a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, în Africa. În Europa, pesta porcină africană a fost confirmată în 1957 în portugalia, în zona aeroportului din Lisabona, unde deșeuri alimentare au fost folosite pentru hrana porcinelor. Au existat apoi mai multe valuri ale acestei boli, ultimul fiind activ chiar în această perioadă la nivelul european, unde se apreciază că virusul a fost adus de mistreți din Ucraina.
Virusul care produce pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3 până la 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute.
Semnele specifice pestei porcine africane lipsesc, ceea ce și face ca depistarea imediată a bolii să fie problematică. Nu sunt diferențe între animalele bolnave de pestă porcină clasică sau cea africană.
PPA devine evidentă la formele preacute sau acute. Semnele care indică infecției includ:
– moartea subită a animalelor fără evidente
– prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade
– prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului
– animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică
– voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi
– animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire
– scroafele avortează
Boala infecțioasă este cauzată de un virus. Acesta se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu conținut carne sau produse secundare care provin de la animale infectate. Virusul poate ajunge în efective și prin intermediul căpușelor care, anterior, s-au hrănit cu animale bolnave. Contaminarea poate apărea și prin haine, ustensile, furaje contaminate.
Virusul pestei porcine africane este rezistent și poate supraviețui până la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc, virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrare termică și chiar ani de zile în carnea congelată.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…