Enzimele sunt substanțe care fac posibilă viață și în lipsa lor, reacțiile chimice nu pot avea loc, hormonii și vitaminele nu își pot îndeplini funcțiile. Acestea au o multitudine de funcții în organism printre care coagularea sângelui, elimină dioxidul de carbon din plămâni, susțin procesul de oxidare, transformă proteinele în zahăr sau grăsime, împiedică multiplicarea celulelor canceroase.
Există două mari categorii de enzime: enzime alimentare – care provin din fructe şi din legume crude pe care un individ le consumă şi enzime digestive. Ultimele sunt produse de tractul digestiv, începând din cavitatea bucală până în intestine, pancreas şi ficat și sunt esențiale digestiei. Totodată, există trei mari grupe principale de enzime digestive: amilază, protează și lipază. Amilaza se află în salivă și principalul ei rol este acela de a descompune carbohidrații. Proteaza se află în sucurile stomacale și contribuie la digerarea proteinelor. Lipaza are rolul de a descompune grăsimile, ea existând în sucurile intestinale.
Mai exact, anumite enzime provin din fructe și din legume crude pe care le consumăm, altele sunt secretate de organism cu scopul de a ușura digestia. În celule se află alte enzime – enzime metabolice – care produc energie organismului. Specialiștii spun că pe parcursul vieții, o dată ce enzimele își îndeplinesc funcțiile, sunt eliminate din organism. De exemplu, răcelile dese pot diminua enzimele din corp, așa cum consumul unor alimente procesate sau consumul mare de alcool duce la eliminarea enzimelor din organism.
Practic, o alimentație nesănătoasă, fără legume și fructe crude de exemplu, duce la un deficit enzimatic și mai târziu persoana în cauză poate ajunge la carențe enzimatice ce fac digestia mai dificilă. Altfel spus, în situația aceasta deoarece alimentele nu mai sunt bine digerate pot să apară intoleranțele alimentare.
Ce este intoleranța alimentară:
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, jumătate din populația globului are intoleranță alimentară – o afecțiune frecvent întâlnită atât la copii cât și la adulți. Practic, intoleranța alimentară este o afecțiune care are un debut digestiv dar ulterior afectează tot organismul. Principalele simptome sunt: dureri de stomac, balonare, constipație sau diaree, lipsa poftei de mâncare. Uneori aceste manifestări sunt însoțite de acnee, eczeme, urticarie, dureri musculare sau osoase. Sunt cazuri în care apar și manifestări respiratorii sau chiar stări depresive, insomnii, migrene. Intoleranța alimentară nu trebuie să se confunde cu alergia alimentară. Intoleranța alimentară este de cele mai multe ori cauzată de un deficit enzimatic, pe când alergia alimentară este o reacție anormală de apărare a organismului după ingestia unui aliment.
Deficiența enzimatică duce la boli serioase
Specialiștii spun că atunci când organismul are o deficiență enzimatică crește considerabil riscul de cancer, obezitate, boli cardiovasculare, probleme serioase de natură digestivă. Chiar și creierul poate să sufere.
Alimente bogate în enzime:
Majoritatea alimentelor integrale au enzime, însă cele mai bogate sunt: mierea, varza, strugurii, smochinele, curmalele, bananele, avocado, ananas, kiwi, mango, măsline, nuci, laptele, uleiul de măsline, brânzeturile fermentate.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…