Sari la conținut

Entorsa de genunchi: măsuri de prim ajutor pentru ameliorarea durerii și inflamației

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Entorsa de genunchi, această leziune traumatică pe care o putem experimenta oricare dintre noi, este determinată de întinderea sau ruperea ligamentului încrucișat anterior sau colateral.

Poate fi provocată de o mișcare bruscă de răsucire, aterizare brutală sau lovitură violentă laterală sau frontală a genunchiului.

„Cel mai frecvent diagnosticați cu entorsă de genunchi sunt sportivii care practică sporturi precum fotbal, handbal, baschet, rugby, tenis, scrimă, dans sportiv, culturism. Activitatea lor fizică presupune accelerări, încetiniri sau schimbări bruște de direcție, aterizări greșite pe suprafețe dure sau neregulate, traumatisme violente în timpul contactului cu adversarul.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

De asemenea, pentru că este puternic influențată și de gradul de mobilitate al ligamentelor, entorsa de genunchi apare foarte rar la pacienți copii, însă destul de frecvent la adulții supraponderali pentru că greutatea joacă un rol semnificativ în cazul presiunii exercitate pe articulație.

Entorsa de genunchi: Cauze

„Cele mai frecvente cauze care duc la apariția unui diagnostic de entorsă de genunchi sunt întinderea, răsucirea sau îndoirea peste limită a ligamentelor sau căzături sau aterizări violente pe suprafețe dure.

De asemenea, entorsa poate fi provocată și de o lovitură puternică în zona laterală a genunchiului. Și, în cazul sportivilor, situația medicală intervine atunci când s-a efectuat o încălzire deficitară, necorespunzătoare, a articulației înainte de efort.”, explică medicul ortoped.

Entorsa de genunchi: Simptome

Simptomele în cazul unui diagnostic de entorsă de genunchi sunt evidente, ușor de identificat, iar parcursul lor este previzibil.

„Într-o entorsă de genunchi, în primă fază, se instalează durerea acută care se poate întinde pe o perioadă de o oră, apoi genunchiul începe să se umfle, iar în cazurile grave se poate auzi un zgomot înfundat ca o pocnitură la flexie și apar echimozele. De asemenea, articulația nu va mai putea fi folosită corespunzător, iar zona va fi dureroasă la atingere sau presiune.”, explică în continuare specialistul.

„Diagnosticul de entorsă de genunchi se stabilește pe baza unui examen clinic, a relatărilor din momentul accidentului și examinării radiografice sau de tip RMN, acestea putând releva, pe lângă stadiul entorsei, și posibilele fracturi, fisuri, rupturi de tendon sau cartilaj. Entorsa de genunchi poate fi de grad 1, 2 sau 3, în funcție de gravitate, dar acest lucru va fi stabilit în timpul consultației care, insist, trebuie făcută de urgență în situația în care s-a întâmplat un traumatism la nivelul articulației.”, spune medicul Tarek Nazer.

Tipuri de entorse

Entorsa genunchi grad I este cel mai ușor tip de entorsă a genunchiului. În această situație, ligamentele suferă mici întinderi sau rupturi superficiale. Simptomele sunt durerea, sensibilitatea, umflarea și rigiditatea la mobilizare.

Entorsa genunchi grad II, medie ca și severitate, s-a instalat atunci când ligamentul prezintă ruptură profundă, însă incompletă. Simptomele gradului 2 sunt durere în timpul folosirii genunchiului, sensibilitate la palpare, umflare și edem.

Entorsa genunchi grad III, cel mai grav tip de entorsă a genunchiului, în care se întâmplă fie o desprindere de pe os a ligamentului, fie o ruptură completă a acestuia. Simptomele, în acest stadiu, sunt durere ascutiță, imposibitatea mișcării genunchiului, umflătură și învinețire.

Entorsa de genunchi: Tratament

Tratamentul în cazul unei entorse de genunchi se stabilește de medicul ortoped și, împreună cu echipa de kinetofizioterapeuți, planul de recuperare după diagnostic. Mai mult decât atât, dacă tratamentul și protocolul nu sunt corect respectate, entorsa de genunchi se poate agrava și poate determina apariția unor afecțiuni și mai grave care vor afecta viața pacientului pe termen lung.

„Imediat după entorsa de genunchi, prima acțiune adjuvantă pentru diminuarea inflamației, umflăturii și durerii sunt compresele cu gheață, în funcție de recomandare medicului ortoped. Primul pas, în protocolul de vindecare a leziunilor instalate post entorsă de genunchi, este imobilizarea articulară, fie cu ghips, fie cu orteză sau fașă elastică, în funcție de gravitate.

Tratamentul genunchiului continuă apoi cu program asistat de recuperare, exercitii kinetoterapeutice și protocol de fizioterapie, ambele fiind prescrise în funcție de gradul de afectare a genunchiului și gravitatea sechelelor post traumatice.”, conchide doctorul ortoped Tarek Nazer.

Kinetoterapia, pe de o parte, este responsabilă cu recapatarea mobilitatii, flexiei si extensiei, în timp ce fizioterapia accelerează procesul de vindecare a entorsei prin stimularea circulației sângelui, respectiv prin concentratarea celulelor reparatorii în zona ligamentară lezată.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel