Enterocolita este cea mai raspandita boala a tractului digestiv, in perioada copilariei. Ea poate aparea la copii de orice varsta, inclusiv la sugari. De ce sunt expusi copiii tulburarilor digestive?
Ce alimente sunt de evitat in dieta celor mici pentru a-i feri de indigestii, dureri de burtica, diaree, enterocolita? Cum ii poti asigura copilului o digestie usoara? Descopera raspunsurile in cele ce urmeaza.
Sistemul digestiv al copilului
Problemele digestive ale copilului sunt printre cele mai mari provocari pentru parinti. Va amintiti cu siguranta de perioada colicilor, de crizele de plans ale bebelusului, de nopti nedormite si multe ingrijorari. Dar asta nu e tot. Urmeaza episoade de voma, reflux gastro-esofagian, diaree, constipatie, balonare. De ce se intampla toate acestea? Pentru ca sistemul digestiv al copilului nu este complet dezvoltat si trece printr-o serie intreaga de transformari in procesul de maturizare si adaptare, care dureaza pana la varsta de 2-3 ani.
Cele mai frecvente probleme digestive la copilul mic sunt:
Apoi, odata ce intra in colectivitate, copilul este expus bolilor digestive transmisibile: enterocolita, toxiinfectia alimentara, oxiuroza, giardioza.
Flora intestinala, importanta pentru digestie si imunitate
Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l cunoasca orice parinte este ca la nivelul tractului intestinal se gaseste flora intestinala sau microbiomul. Asta inseamna ca intestinul este populat de miliarde de bacterii – probiotice/benefice si patogene. Ele trebuie sa fie mentinute in relatie de echilibru astfel incat intestinul sa-si indeplineasca cele doua roluri esentiale:
Daca flora intestinala este deficitara, copiii pot suferi tulburari de absorbtie a nutrientilor, cu consecinte multiple asupra dezvoltarii lor. Iar pe de alta parte, sunt predispusi unor afectiuni ca urmare a imunitatii scazute: infectii respiratorii, alergii si intolerante alimentare.
Asadar, echilibrul microbiomului intestinal este deosebit de important pentru intreaga stare de sanatate a copilului.
Reguli generale pentru a-i asigura copilului o digestie sanatoasa
Principalele masuri pentru sanatatea digestiva a copilului se refera la hranire. Iata ce trebuie sa ai in vedere:
Reguli de igiena
Atentie la aceste greseli!
Fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bine pentru copilul lui. Dar uneori se mai intampla si greseli din necunoasterea anumitor nevoi ale copilului. Spre exemplu, atunci cand copilul are enterocolita cu diaree si varsaturi, regimul alimentar trebuie respectat pe durata a 5-7 zile. Sunt insa mamici care dupa 12 ore, cand copilul se simte mai bine, revin la o alimentatie normala. Pe motiv ca micutul plange dupa un anumit aliment nepermis, mama cedeaza, i-l ofera si, din pacate, ii face mai mult rau decat bine. Scaunele diareice, varsaturile reapar si sunt mai greu de tratat.
O alta greseala: in cazul unui sugar hranit la san, care face diaree, mama are tendinta de a opri alaptarea. Medicii recomanda insa continuarea alaptarii, in paralel cu administrarea unor tratamente simptomatice.
Tot o greseala este si administrarea in exces a tratamentelor cu antibiotice. Aceste medicamente sunt printre cei mai mari inamici ai florei intestinale. Antibioticele distrug probioticele din intestin si deschid calea tulburarilor digestive. Atunci cand terapia cu antibiotice este justificata si recomandata de medic, nu uita sa-i administrezi copilului si un supliment cu prebiotice si probiotice.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…