Categories: Expertul zilei

Endoscopia digestivă. Care sunt bolile pe care le poate diagnostica

Endoscopia digestivă endoscopicę și pentru a depista diferite probleme ale tractului gastrointestinal. Este recomandată în cazul durerilor ân zona tubului digestiv superior, greață sau vărsături, simptome ce pot fi considerate semnale de alarmă pentru afecțiuni mai grave.

Care sunt bolile pe care le poate diagnostica

Investigație se recomandă în cazul persoanelor ce acuză dureri în zona tubului digestiv superior sau în cazul în care apar simptome precum greață sau vărsături.

”Investigația se efectuează cu pacientul nemâncat, de minimum 6 ore, și nebăut lichide de minumum 3 ore, ulterior este decizia pacientului dacă dorește sedarea locală cu spray de lidocaină, în care doar va simți o amorțeală la nivelul gâtului sau o analgosedare, în care pacientul doarme și nu simte niciun disconfort.

Ulterior se introduce un tub flexibil, cu o cameră în vârf, care înregistrează imagini, putând apoi să examinăm corespunzător tubul digestiv superior”, a declarat dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie la Digi 24.

Endoscopia digestivă superioară

Efectuarea acestei investigații, potrivit medicului, este indicată în cazul ”pacienților tineri, care se prezintă cu acuze de dureri ale tubului digestiv superior, adică dureri în capul pieptului, greață, vărsătuiri, simptome ce nu cedează la tratamentele clasice sau în cazul în care aceștia se prezintă cu simptome de alarmă, precum scădere ponderală semnificativă în ultima perioadă, imposibilitatea de a se mai alimenta, vărsături persistente, disfagie, greutate la înghițire, odinofagie, durere la înghițire, în cazul în analize se decelează anemie.

De asemenea, este important de efectuat această procedură la pacienții de peste 50 de ani, care se prezintă cu acuze de tub digestiv superior, pentru a exclude o potențială cauză neoplazică”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește patologiile cel mai des diagnosticate în urma acestei proceduri, medicul afirmă că acestea sunt: boala de reflux gastroesofagian, hernia gastrică hiatală,  gastroduodenitele, ulcerele gastroduodenale, formațiunile tumorale esogastrice, varicele esofagiene, în cazul pacienților cu ciroză hepatică, polipi gastroduodenali, în situații mai rare.

Alte beneficii în afară de cea de diagnosticare a unei afecțiuni gastrointestinale.

”Prelevată o mică probă, o biopsie, pentru a putea testa prezența bacteriei Helicobacter pylori”.

Totodată poate fi prelevată și biopsie ”în cazul în care se decelează formațiuni tumorale sau formațiuni polipoide. Polipii, de asemenea, pot fi rezecați în totalitate endoscopic.

La pacienții care se prezintă cu hemoragie digestivă superioară, exteriorizată fie prin hematemeză, adică vărsătură cu sânge, sau melenă, scaun negru, lucios, negru ca păcura, atunci se efectuează endoscopia atât cu rol diagnostic, cât și cu rol terapeutic.

În cazul pacienților cu efracție variceală, varicele se pot ligatura, în cazul unui ulcer gastro-duodenal se pot efectua manevre de hemostază mecanică sau electrică.

Este important de menționat, pacienții care se prezintă cu corp străin impactat la nivelul esofagului, îl putem extrage endoscopic”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

15 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

34 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

55 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: