Endometrioza este o afecțiune care apare atunci când țesutul care se dezvoltă de obicei în interiorul uterului începe să crească peste alte organe din pelvis, afectând ovarele, trompele uterine, vezica urinară sau intestinele.
Cele mai frecvente simptome ale bolii includ:
- Crampe intense în timpul menstruației (dismenoree),
- Durere în timpul actului sexual,
- Durere în timpul urinării,
- Sângerare menstruală abundentă sau care apare între menstruații,
- Diaree, constipație, senzație de balonare, greață (manifestări specifice și sindromului de colon iritabil).
Deseori, din cauza acestor simptome care sunt frecvent întâlnite și în cazul altor boli, endometrioza este confundată cu boala inflamatorie pelvină, sindromul de colon iritabil sau chisturile ovariene. În lipsa unui diagnostic corect și a tratamentului adecvat, boala poate duce la complicații serioase, inclusiv la infertilitate sau chiar la cancer. Endometrioza afectează aproximativ 10% din femeile de vârstă fertilă din întreaga lume.
Endometrioza este o afecțiune destul de dificil de diagnosticat și, potrivit studiilor făcute pentru această boală, este nevoie în jur de 7 ani de la apariția primelor simptome, până la diagnosticul ferm.
La ora actuală, endometrioza este diagnosticată cu ajutorul intervenției laparoscopice, dar în curând, va exista posibilitatea ca această boală care afectează mii de femei să fie depistată printr-o analiză de sânge, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford, împreună cu laboratoarele MDNA Life Sciences, potrivit The Independent.
Noua analiză revoluționară se va numi Mitomic Endometriosis Test și caută în sânge biomarkeri specifici endometriozei, analizând în detaliu posibile mutații care apar la nivelul ADN-ului mitocondrial.
Rezultatul va fi disponibil în câteva zile și va costa în jur de 290 Euro.