Din cuprinsul articolului
Istoricul a două tulburări ginecologice comune, endometrioza și fibromul uterin, este legat de un risc crescut de deces prematur, a relevat un studiu recent.
Endometrioza este o tulburare cronică de reproducere care afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă. Apare atunci când țesutul similar mucoasei uterine crește în afara uterului, provocând simptome cum ar fi dureri menstruale severe, dureri pelvine cronice, balonare, greață, oboseală și infertilitate. Nu există un tratament permanent pentru afecțiune, așa că tratamentul implică gestionarea simptomelor.
Fibroamele sunt excrescențe necanceroase pe pereții uterini care pot provoca simptome precum sângerare menstruală abundentă, dureri de spate și urinare frecventă. Aproximativ 40% până la 80% dintre femei au fibrom uterin.
Două afecțiuni ginecologice comune cresc riscul de deces prematur
Într-un studiu la scară largă, cercetătorii au analizat 110.091 de femei din cadrul Nurses’ Health Study II (Studiului de Sănătate al Asistentelor II, n.red.), cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani în 1989.
Participantele nu au avut anterioară histerectomie, boli cardiovasculare sau cancer. Diagnosticele de endometrioză (prin laparoscopie) și fibrom (prin ecografie sau histerectomie) au fost auto-raportate la fiecare doi ani începând cu 1993.
De-a lungul a 30 de ani, s-au înregistrat 4.356 de decese premature, dintre care 1.459 din cauza cancerului și 304 din cauza bolilor cardiovasculare.
Rata deceselor premature de toate cauzele pentru femeile cu endometrioză confirmată a fost de 2 la 1.000 de persoane-ani, comparativ cu 1,4 la 1.000 pentru cele fără.
După luarea în considerare a factorilor cum ar fi vârsta, greutatea, calitatea dietei, activitatea fizică și statutul de fumat, persoanele cu endometrioză au avut cu 31% mai multe șanse de a muri prematur (înainte de 70 de ani) în comparație cu cele fără aceste tulburări. Majoritatea acestor decese au fost atribuite cancerelor ginecologice.
Endometrioza, asociată cu un risc mai mare de mortalitate non-canceroasă
Deși fibroamele uterine nu au fost legate de moartea prematură din toate cauzele, afecțiunea a crescut riscul de deces din cauza cancerelor ginecologice.
„Femeile cu antecedente de endometrioză și fibrom uterin ar putea avea un risc crescut pe termen lung de mortalitate prematură, care se extinde dincolo de durata lor de viață reproductivă”, au concluzionat cercetătorii.
Aceste afecțiuni au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de deces din cauza cancerelor ginecologice. Endometrioza a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate non-canceroasă. Aceste constatări subliniază importanța ca furnizorii de asistență medicală primară să ia în considerare aceste tulburări ginecologice în evaluarea sănătății femeilor.
Cercetătorii avertizează că, deoarece este un studiu observațional care se bazează pe date auto-raportate, poate fi predispus la erori. De asemenea, deoarece participantele erau preponderent lucrătoare din domeniul sănătății, este posibil ca rezultatele să nu fie generalizabile la alte populații.