Endometrioza este o afecțiune ginecologică, în care celule similare cu cele care se formează în interiorul uterului (celule endometriale) migrează prin trompele uterine și se implantează în afara uterului. Celulele endometriale se desprind și sunt eliminate în fiecare lună în timpul menstruației
Ana Maria Nițu
În popor este denumită boala femeilor neiubite, iar doctorul Voicu Simedrea, de la 1st Medical Clinica explică: „Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate în primii ani ai fertilității. Nu lipsa de afecțiune generează boala, ci chiar invers, boala are drept consecință invaliditatea sexuală, socială și chiar biologică. Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boală își pierd căsniciile sau/și locurile de muncă și ajung izolate social. Asta este o dramă a noastră, a societății românești, care nu are resorturile instituționale sau civile să se îngrijească de aceste femei care luptă, unele aproape toată viața, cu această cumplită afecțiune”.
„Cele mai multe dintre femeile care află că nu pot avea un copil sunt copleșite de o avalanșă de sentimente: furie, negare, vulnerabilitate, culpabilitate, dezamăgire, reprimare etc.” completează dr. Vasilescu Mihaela, ginecologie, Hyperclinica Medlife Grivița.
Apare în uter, atacă și alte organe
Endometrioza internă se caracterizează prin afectarea doar a uterului și a trompelor uterine. Endometrioza externă se manifestă prin leziunile ovarelor, ale colului uterin, ale vaginului, ale intestinului, ale vezicii urinare și ale altor organe care nu fac parte din sfera organelor sexuale. Incidența bolii este de 18-20 % din femeile active hormonal (15-50 ani) și este mai mare decât incidența cumulată a tuturor cancerelor din sfera genitală feminină. Dintre aceste paciente, 40 % prezintă forma agresivă: endometrioza profund infiltrativă.
„Este o boală care apare la toate vârstele, din păcate, de la 20 de ani, până la menopauză”, spune Cezara Bucur, medic ginecolog la Columna Medical Center.
Cauzele afecțiunii
Specialiștii explică apariția bolii prin 4 teorii: teoria refluxului menstrual (sângele menstrual refulează prin trompele uterine, iar o parte din celulele endometriale migrează astfel în afara uterului), teoria celomică, teoria rezistenței la progesteron și teoria stresului oxidativ.
Doctorul Simedrea a ținut să precizeze pentru „Doctorul Zilei” că nicio teorie nu este perfect valabilă: „Părerea mea este că asistăm la o recrudescență a bolii pentru că femeia modernă alege să conceapă mult mai târziu decât mamele noastre și pentru că hrana noastră este hormonotratată, aducând astfel un aport mare de estrogeni, leziunile endometriozice fiind estrogeno-dependente”. De aceeași părere este și dr. Cezara Bucur, care spune că „acum 20 de ani, femeile alegeau să conceapă mai devreme, iar incidența bolii nu era atât de mare”. „S-a demonstrat că apariția unei sarcini la bolnavele cu endometrioză este benefică putând duce, uneori, chiar la vindecarea acestei boli”, completează dr. Vasilescu Mihaela.
Care sunt simptomele?
În România se apreciază că există jumătate de milion de paciente cu endometrioză. Principalele simptome sunt durerea (70% din pacientele cu dureri cronice pelvine în timpul menstruației), durerile în timpul actului sexual și infertilitatea (50 % din pacientele infertile au endometrioză).
„Trebuie avut în vedere faptul că durerile menstruale intense la nivelul pelvisului pot ascunde această boală. Un control ginecologic anual poate depista precoce boala”, sfătuiește dr. Radu Botezatu de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia.
Modalități de diagnosticare
În funcție de localizarea implanturilor endometriale, dacă acestea se află în afara uterului, în vagin sau pe vezică, se pot identifica la un examen ginecologic. În cazul în care acestea se află în abdomen și nu se pot vedea, laparoscopia este cea mai folosită procedură de diagnosticare. Laparoscopia este o intervenție chirugicală minoră, efectuată sub anestezie generală, în unele cazuri sub anestezie locală, în timpul căreia o cameră de dimensiuni minuscule filmează implanturie endometriale.
Endometrioza are 4 stadii – primul, în care există câteva focare mici, stadiul 2, în care există mai multe focare care pătrund în interiorul organelor afectate, stadiul 3 – numărul focarelor crește și apar chisturi ovariene, iar în stadiul 4 focarele sunt multiple, chisturi multiple pe ovare, aderențe între organele pelvine. „În stadiul 4 viața de zi cu zi este insuportabilă, durerea este intensă. În unele cazuri, apare pelvisul înghețat, acel stadiu sever unde organele sunt lipite între ele din cauza țesutului endometrial”, povestește dr. Cezara Bucur.
Tratament
Medicamentele antiinflamatoare sunt des folosite în tratarea endometriozei pentru a alunga durerea pelvină. Doctorul Simedrea adaugă: „În ceea ce privește opțiunile medicamentoase, ele sunt multiple: contraceptive orale, antiestrogenicele (Danazol), analogi GnRh (Triptoreline, Zoladex), progestinele (Viesanne), inhibitori de aromatază (Letrozol)”.
Endometrioza este o boală cu două tăișuri.Pe de-o parte se poate trata medicamentos, însă nu rezolvă problema infertilității, iar pe de altă parte se poate trata chirurgical, caz în care se îmbunătățește calitatea vieții și cresc șansele de sarcini spontane, însă intervenția chirurgicală se face numai de o echipă de experți în cadrul unor centre specializate. În cazul chirurgiei laparoscopice, medicii trebuie să fie cât mai radicali și să scoată toate implanturile endometrice.
În cazuri extreme, atunci când boala afectează pe lângă aparatul genital (uter, ovare) și aparatul urinar(vezica, uretere), digestiv (rect, sigma, colon, intestin subtire), nervi pelvini, se poate discuta, atunci când au fost epuizate toate modalitățile, despre histerectomie totală împreună cu anexectomia (scoaterea ovarelor). Doctorul Simedrea atenționează că se poate apela la această metodă extremă doar dacă au fost epuizate toate celelalte metode de tratament. Decizia trebuie foarte bine cumpănită de medic și de pacientă.
„Alte tratamente includ de exemplu vaporizarea laser – metode care se folosesc în Europa pentru endometrioza extinsă“, susține dr. Radu Botezatu. Această procedură presupune utilizarea fascicolului laser în cazul implanturilor superficiale aflate lângă organe.
MITURI
l Boala nu are legătură cu lipsa activității sexuale.
l Endometrioza extinsă la plămâni nu este rezolvată prin mastectomie, ci prin tratament chirurgical (vaporizare).
l Dieta și stilul de viață, excesul de cafea, tutun, alcool nu au legătură directă cu boala, însă se recomandă o dietă mediteraneeană bogată în carne slabă albă, fructe, legume proaspete, citrice, ulei de măsline, cu aport scăzut de estrogeni și cu efect antioxidant.
Honorius Prigoană, fiul cel mare al omului de afaceri, a anunţat că tatăl lui, Silviu…
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…
Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…
În decembrie 2024, peste 2.200.000 de pensionari din România vor beneficia de o creștere de…
După reexaminarea avizului său inițial, Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a…
Pe 15 noiembrie 2024, Luna Plină în Taur aduce schimbări majore în destinul zodiilor, fiind…