Din cuprinsul articolului
Nu mai este cazul să spunem că peștele este un aliment benefic pentru sănătate, datorită diverselor vitamine pe care le conțin. Mai mult, piotrivit medicilor, acest aliment abundă în acizi grași polinesaturați și proteine ușor digerabile, inclusiv iod.
Dr. Arseniy Rusanov, medic endocrinolog, a enumerat care sunt peștii cu mult iod. Acestea includ: merluciu, cod, biban de mare și macrou.
De ce este important iodul în organism?
Cu deficiența sa, există o deteriorare a dispoziției, excesul de greutate (acest element este implicat în crearea hormonului tiroxină al glandei tiroide – o scădere a cantității sale în organism provoacă adesea exces de greutate).
Deficiența acestuia este motivul apariției pielii uscate, unghii fragile și căderea părul. Dar acestea sunt doar semne externe.
Deficiența acestuia provoacă probleme ale sistemului cardiovascular, reproductiv și nervos central. Imunitatea este semnificativ redusă. Dacă deficitul de iod persistă suficient de mult, glanda tiroidă, ca răspuns la această deficiență, va începe să crească în dimensiune.
Această afecțiune se numește gușă endemică. Se poate dezvolta și hipotiroidismul, o tulburare în producția de hormoni tiroidieni. Deficitul congenital de iod poate duce la dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor și articulațiilor, a tuturor organelor și sistemelor și, în special, la o întârziere mintală semnificativă.
Endocrinolog: Iodul nu este sintetizat în corpul uman de la sine
„Afectiunile tiroidiene pot apărea la absolut orice vârstă, inclusiv la copii”, spune medicul endocrinolog Arseni Rusanov. Medicul mai spune că „iodul nu este sintetizat în corpul uman de la sine, iar pentru a preveni bolile de deficit de iod, este necesar să se consume cantitatea necesară de iod în fiecare zi. Rezervele sale trebuie să vină în mod constant din exterior – cu mâncare și apă”.
Deficit de iod
În caz de deficit de iod, medicii pot prescrie această substanță sub formă de dozare sau suplimente nutritive. Acest lucru vă va permite să compensați rapid deficitul, care poate fi apoi susținut cu o nutriție adecvată. Medicul endocrinolog recomandă consumul de pește de cel puțin de două ori pe săptămână.
Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc memoria și atenția
Acest aliment, pe lângă nutrientul comentat, conține aproape tot ce este util pentru organism, creier, inimă și articulații. Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc memoria și atenția, iar în combinație cu seleniul, vitaminele D și grupa B îmbunătățesc activitatea sistemului nervos central.
În același timp, potasiul, în combinație cu omega-3, reglează tensiunea arterială și ajută la relaxarea țesutului muscular neted al vaselor de sânge. În plus, substanțele benefice conținute în alimentele comentate pot opri îmbătrânirea celulelor, pot stimula funcția de reproducere și pot reduce nivelul de colesterol.