Din cuprinsul articolului
Deficiența de iod, stresul, schimbările hormonale – toate acestea pot provoca boli tiroidiene. Potrivit statisticilor, femeile suferă de astfel de boli mult mai des, iar cele care sunt în pragul menopauzei sau se află în această etapă a vieții prezintă un risc crescut.
Acest lucru spune endocrinologul rus și candidatul la științe medicale Larisa Subotina. Expertul adaugă că diagnosticarea la timp ajută la rezolvarea problemelor cu un disconfort minim. Medicul amintește că prevenirea este mult mai eficientă și mai sigură.
„O plantă este un mijloc eficient de prevenire și tratament al bolilor tiroidiene. Gențiana albă este utilizată în mod activ pentru tratamentul bolilor glandei menționate și pentru profilaxie, deoarece conține albinină. Această substanță are un puternic efect antiinflamator. În plus, gențiana albă conține iod, care este o condiție necesară pentru sănătatea glandei”, spune endocrinologul.
„Gențiana albă este un beneficiu mai ales pentru femeile de peste 45 de ani. Studiile au arătat că aceasta conține o concentrație mare de substanțe care reduc și nivelul hormonilor de stres. Pentru a prepara infuzia, se iau 100 de grame de rădăcină de gențiană zdrobită. Se toarnă un litru de vodcă. Se pune într-un loc întunecat și cald timp de 30 de zile. Apoi se strecoară, se stoarce sedimentul și se iau 30 de picături de două ori pe zi, înainte de mese, timp de o lună. Odihniți-vă cel puțin două săptămâni între reprize”, spune doctorul Subotina.
Funcția glandei comentate este direct legată de sănătatea sistemului cardiovascular, de funcția reproductivă, de rata metabolică și de starea psiho-emoțională a unei persoane.
Adesea, cauza funcționării deficitare a acestor sisteme este activitatea redusă sau crescută a glandei, care procedează într-o formă latentă. Prin urmare, este important să recunoaștem primele semne la timp și să începem tratamentul.
Unul dintre simptome este oboseala cronică.
„Dacă, în ciuda faptului că dormiți suficient, vă simțiți deprimat, nu aveți energie și nu vă puteți concentra, acesta ar putea fi primul semn de boală. Glanda tiroidă produce hormoni care sunt responsabili de echilibrul energetic al organismului și contribuie la producerea „hormonului fericirii” – serotonina.
În cazul unei secreții insuficiente a acestor hormoni, toate procesele din organism sunt mai puțin active, ceea ce afectează și activitatea mentală”, spune specialistul.
În același timp, în cazul unei disfuncții la nivelul glandei comentate, toate procesele din organism se desfășoară într-un ritm accelerat, astfel încât creierul primește semnale stimulatoare care duc la creșterea excitabilității și a anxietății.
Excesul de hormoni produși de glanda tiroidă duce la tulburări cognitive. Vă este greu să vă concentrați și aveți dificultăți de memorare și de gândire. Scăderea libidoului este, de asemenea, un simptom important, precum și căderea părului și deteriorarea pielii.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…