Sari la conținut

Encefalograma, investigația utilă pentru pacienții cu stări de leșin

În literatura medicală electroencefalograma (EEG) este definită ca o tehnică medicală care înregistrează și interpretează activitatea electrică a creierului. Captarea se realizează cu ajutorul unor electrozi care vor fi așezați sub cap și care sunt cuplați la un dispozitiv numi electroencefalograf. Este o investigație extrem de utilă medicilor și nu implică riscuri pentru pacient.  

În primul rând trebuie să reții: encefalograma este o investigație medicală care să te îngrozească. Este destul de ușor de suportat. De regulă, medicul specialist ți-o poate recomanda atunci când există suspiciunea unui tumori cerebrale sau mai degrabă a unui traumatism cranian.

De cele mai mutle ori, acestă investigație este completată și cu o radiografie. Sau cu un RMN. Medicii când au o suspiciune de epilepsie, o pot recomanda fiindcă îi ajută la stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

Totodată, este o investigație utilă pentru pacienții care au stări de leșin sau infecții cerebrale. Aceasta poate oferii detalii importante despre existența unor leziuni cerebrale. Dar poate fi de ajutor și pentru diagnosticarea unor afecțiuni medicale precum sunt afecțiunile creierului, demența, afecțiuni ale sistemului nervos.

Numai medicul specialist neurolog poate interpreta rezultatul acestei investigații. Durata este este cuprinsă între 20 și 30 de minute, iar medicul îți poate cere fie să respiri profund, fie să execuți anumite mișcări.

Uite cum te poți pregăti pentru această investigație:

  • Cu 12 ore înainte de a fi efectuată nu se va consuma alcool, cafea, ceai negru. Nu se bea cola și nu se consumă ciocolată.
  • Cu o zi înainte te vei spăla pe păr dar atenție, nu ai voie să utilizezi produse de coafat, geluri, spray-uri, spumă, sau alte loțiuni.
  • Nu este bine să iei niciun fel de medicament înainte de efectuarea testului, cel puțin fără aprobarea medicului care ți-a recomandat analiza.

Atenție! Nu este investigație dureroasă. Nu are niciun risc. Și poate unul dintre cele mai mari avantaje: poate să fie repetată de câte ori consideră medicul necesar.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel