Din cuprinsul articolului
Emmanuel Macron, din nou cu mască în public: Să ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat
Deși francezii nu mai poartă mască anti-covid din luna mai, 2022, Emmanuel Macron a transmis un mesaj evident joi, 8 decembrie, în timpul unei deplasări la Poitiers, un oraş din partea central-vestică a Franţei.
Preşedintele francez a purtat din nou în public o mască sanitară. Mai mult, acesta a susținut că este nevoie de o „revenire la obiceiuri” în faţa unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19, „pe bază de voluntariat.
Emmanuel Macron, din nou cu mască în public: Să ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat
Emmanuel Macron a precizat că urmează recomandările ministrului Sănătății, care îl însoțea și care, la rândul său, purta o mască.
„Urmez recomandările ministrului meu”, a declarat preşedintele francez.
Franța se află în faţa unui al nouălea val de COVID-19, căruia i se adaugă epidemii de gripă şi de bronşiolită.
„În faţa recrudescenţei pandemiei (…), cred că ar fi bine să facem puţină pedagogie, pentru că nimeni nu mai vrea să revenim la obligaţiile generalizate” , a continuat şeful statului francez, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
Macron a lăsat de înțeles că purtarea măștii este o opțiune voluntară, deocamdată. Guvernul de la Paris refuză deocamdată să adopte măsuri obligatorii, dar nu exclude posibilitatea de a îşi înăspri poziţia privind purtarea măştii sanitare dacă situaţia epidemiologică o va impune.
„Este şi un fel prin care ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat, precum şi spiritul responsabilităţii”, a subliniat Emmanuel Macron.
Franța: Aproximativ 160.000 de decese Covid
Duminică, ministrul francez al Sănătăţii a lansat „un apel solemn” compatrioţilor săi, îndemnându-i pe cei mai fragili dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19 în faţa acestui nou val al pandemiei.
În Franţa, primele opt valuri epidemiologice au adus o anumită imunitate a populaţiei generale, în mare parte vaccinată cu schemă completă, dar care înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte vaccinările cu cel de-al doilea booster anti-COVID-19. Deşi numărul total al pacienţilor spitalizaţi a rămas inferior în comparaţie cu cele mai înalte niveluri observate de-a lungul acestui an, noua recrudescenţă a pandemiei riscă să afecteze un sistem naţional de sănătate aflat deja în dificultate.
Potrivit OMS, pandemia a provocat peste 158.000 de decese în Franţa şi peste 6,6 milioane de victime la nivel mondial.