Din cuprinsul articolului
Sistemul medical românesc traversează o perioadă extrem de critică, simțind din plin presiunea cauzată de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Numărul infectărilor crește constant, ajungând să depășească 11.000 de infectări zilnice, în timp ce totalul pacienților internați este de 12.000 de persoane.
Cu atât mai mult, numărul deceselor asociate a crescut semnificativ, fiind raportate 207 de decese, ieri. Numai 0 dintre aceștia erau vaccinați. În acest sens, medicii subliniază importanța vaccinării, dar și a altor măsuri anti-COVID, precum testarea.
Testarea, măsurile de igienă și izolarea sunt, de asemenea, metode eficiente de combatere a pandemiei de coronavirus, susține epidemiologul Emilian Popovici.
Testarea, o măsură necesară pentru a pune capăt pandemiei
„Să testezi, să depistezi şi să izolezi, fără acestea nu ai cum să ţii sub control în cele mai bune condiții această manifestare pandemică. Şi asta se face peste tot.
Numărul de testări, dau exemplu, în Israel este undeva pe la 140.000 pe zi în anumite perioade la 9 milioane de locuitori. Haideţi să facem o comparaţie. Noi suntem acum la un vârf de 70.000 de testări la 19 milioane.
Deci, cu cât testezi mai mult cu atâta reuşeşti să depistezi mai mult şi să faci izolare la cei care trebuiesc izolaţi ca să limitezi răspândirea infecţiei. Deci, absolut că testările sunt binevenite şi în şcoli, şi în colectivităţi, şi peste tot”, a declarat Emilian Popovici, epidemiolog, potrivit RRA.
Vârful valului, undeva la jumătatea lunii octombrie
„Eu consider că vor fi cifre fără precedent în valurile anterioare şi că aceste cifre vor apărea destul de repede, pentru că această infecţie merge repede, infectează rapid şi mai consider un lucru că, practic valul acesta, al patrulea va fi autolimitat de infecţie.
De ce? Va infecta atât de repede şi atât de mult încât la un moment dat nu va mai avea ce să infecteze.
Deci, practic eu apreciez că acest val nu va avea o extindere mai mare de patru luni de zile şi vârful de val, cu platoul consecutiv, pentru că nu va fi o zi, va fi un platou care va dura iarăşi în funcţie de seturile de măsuri şi de felul în care populaţia le va respecta, va fi undeva la jumătatea lunii octombrie”, adaugă epidemiologul.