Din cuprinsul articolului
Embolia pulmonară reprezintă blocarea unei artere din plămân, cu reducerea sau oprirea fluxului de sânge în zona respectivă, afectarea ţesutului pulmonar şi, implicit, scăderea oxigenării organismului.
Gravitatea bolii depinde de numărul şi mărimea cheagurilor.
În 95% dintre situaţii, afecţiunea se produce din cauza unui cheag de sânge (tromb) format în venele profunde ale membrului inferior, care ajunge la inimă şi de aici în plămân.
Afecţiunea este favorizată de inactivitatea prelungită (imobilizarea la pat impusă de boală, statul îndelung pe scaun, de exemplu, în avion sau în maşină, paralizia unui membru), intervenţii chirurgicale, existenţa unor cancere, infecţii sau arsuri grave.
Alţi factori de risc sunt: neglijarea tratamentului cu anticoagulante prescris, folosirea contraceptivelor orale sau a terapiei de substituţie hormonală după menopauză, sarcina şi naşterea (mai ales prin cezariană). La toate acestea se adaugă şi moştenirea genetică, vârsta înaintată, obezitatea, deshidratarea, fumatul.
La acestea se adaugă:
Dacă nu se intervine cât mai rapid se poate ajunge la şoc şi deces, de aceea este important ca la apariţia acestor simptome bolnavul să ajungă rapid într-un serviciu de urgenţă.
Atenţie şi la semnele care pot indica o tromboză a membrului inferior. În acest caz, piciorul este mai tumefiat (vizibil mai mare decât celălalt), uneori se poate percepe o umflătură de-a lungul unui vas, pielea este roşie şi dureroasă la atingere, apare durere în gambă sau coapsă.
Tratamentul se bazează pe administrarea de medicamente anticoagulante sau în cazuri mai grave trombolitice. Atenţie! Medicul poate indica anticoagulante un timp mai îndelungat, luni de zile, uneori mai mult şi acest aspect nu trebuie neglijat. În alte situaţii, dacă se consideră necesar, se poate interveni instalând un filtru venos, care împiedică ajungerea cheagurilor în plămân.
Pe lângă aceste aspecte, preventiv, mobilizaţi-vă cât mai repede după o intervenţie chirurgicală, nu staţi mult timp nemişcat pe scaun şi nu ţineţi gambele încrucişate (chiar în aceste situaţii faceţi periodic mişcări ale picioarelor şi scurte plimbări), purtaţi ciorapi elastici dacă vă sunt recomandaţi şi hidrataţi-vă suficient.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…