Sari la conținut

EMA recunoaște o posibilă legătură între cazurile letale de coagulare și acest vaccin

vaccin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

EMA recunoaște o posibilă legătură între cazurile letale de coagulare și acest vaccin.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a identificat o posibilă legătură între cazurile rare de coagulare a sângelui în venele profunde cu vaccinul anti-covid Johnson & Johnson și a recomandat ca starea să fie listată ca efect secundar al vaccinării.

EMA recunoaște o posibilă legătură între cazurile letale de coagulare și acest vaccin

Potrivit Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), această afecțiune de coagulare, potențial letală şi denumită tromboembolism venos (VTE), trebuie să fie inclusă în prospectul vaccinului anti-COVID-19 Johnson & Johnson ca efect secundar, separat de alte afecțiuni semnalate anterior.

VTE începe de obicei printr-un cheag format într-o venă de la nivelul picioarelor, mâinilor şi zonei inghinale, care călătorește apoi la plămâni şi blochează fluxul sangvin pulmonar.

Johnson&Johnson a spus că, deși șansele de a experimenta aceste condiții erau foarte mici, informațiile despre produs vor fi actualizate în consecință, deoarece continuă să lucreze îndeaproape cu autoritățile, inclusiv EMA.

„Susținem ferm creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor evenimentelor rare pentru a ne asigura că acestea pot fi identificate rapid și tratate eficient”, a spus compania, potrivit Reuters.

VTE începe de obicei prin formarea unui cheag într-o venă a unui picior, braț sau inghină, care apoi se deplasează către plămâni și blochează alimentarea cu sânge acolo.

Dincolo de legătura nou-stabilită cu vaccinurile anti-COVID, VTE este cauzat de producerea unor vătămări sau de lipsa de mișcare a pacienților imobilizați la pat. Pastilele contraceptive şi mai multe boli cronice sunt de asemenea considerate factori de risc.

Afecțiuni care trebuie adăugate în prospectele vaccinurilor care nu se bazează pe ARN-mesager

EMA a recomandat, totodată, ca trombocitopenia imună (ITP) să fie adăugată pe lista efectelor adverse cu frecvență necunoscută înscrise în prospectul vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de Johnson & Johnson şi AstraZeneca.

  • ITP este o anomalie hemoragică al cărei efect constă în atacarea plachetelor sangvine de către sistemul imunitar al organismului afectat.

Ambele vaccinuri au fost anterior asociate cu o combinație foarte rară de cheaguri sangvine şi un număr scăzut de plachete sangvine, combinație cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Spre deosebire de tehnologia ARN-mesager, utilizată de Pfizer și Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca au la bază viruși-vector inactivați, care instruiesc celulele umane să sintetizeze o proteină ce pregătește sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecții provocate de SARS-CoV-2.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel