Din cuprinsul articolului
Elon Musk, inginer, proiectant industrial, inventator și inovator, programator, antreprenor tehnologic și filantrop, vrea să implanteze primul cip în creierul uman. Acesta spune că vrea să linişteească pe oricine s-ar putea teme de Neuralink”.
Cel care deține compania Neuralink, specializată în implanturi cerebrale, dorește să revoluționeze medicina. Neualink presupune un implant de zece ori mai mic decât fir de păr ar putea face legătura dintre creierul uman și un computer, care să îi dea impulsurile. Asta i-ar ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice, inclusiv pe cei paralizați sau pe cei care și-au pierdut vederea să o recapete. Totul printr-o operație minim invazivă, realizată cu ajutorul roboților.
„Sperăm că, mai târziu în acest an, vom realiza prima noastră implantare a unui cip la om, pentru cineva care are o formă de tetraplegie”, a detaliat miliardarul răspunzându-le unui copil şi tatălui acestuia la finalul unei sesiuni de întrebări organizată la Dôme de Paris, în faţa a 3.600 de persoane.
Implanturi cerebrale
Elon Mask: „Vreau să liniştesc pe oricine s-ar putea teme de Neuralink. Va fi un proces destul de lent”
Asistență persoanelor paralizate
Neuralink, o companie fondată de Elon Musk, a primit aprobarea autorităților sanitare din SUA la finele lunii mai pentru a efectua teste cu implanturile sale cerebrale pe subiecți umani. Viziunea magnatului este să realizeze o comunicare directă între creierul uman și computere prin intermediul acestor cipuri implantate, scrie observatornews.
Pe termen mediu, scopul este să ofere asistență persoanelor paralizate, celor care suferă de leziuni ale măduvei spinării sau celor afectați de boli neurologice precum Parkinson. Pe termen lung, se urmărește crearea unei relații simbiotice între oameni și inteligența artificială, care ar putea estompa granițele dintre gândirea umană și cea computațională.