Sari la conținut

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, suferă de o tulburare din spectrul autismului. Află totul despre sindromul Asperger

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, suferă de o tulburare din spectrul autismului. Totul despre sindromul Asperger

Datorită Twitter, putem auzi cu siguranță o mulțime de gânduri ale lui Elon Musk (cel mai bogat om din lume, cu o avere care se apropie de 300 de miliarde de dolari), dar rareori ajungem să auzim despre afecțiunea lui cu tulburare din spectrul autist (ASD) pe care a dezvăluit-o în timp ce a fost gazda emisiunii SNL (Saturday Night Live), și anume sindromul Asperger.

O afecțiune care se află pe spectrul autismului, sindromul Asperger este o tulburare de neurodezvoltare. Din 2013, sindromul Asperger nu este clasificat ca o afecțiune separată. În schimb, se încadrează sub termenul umbrelă de tulburări din spectrul autismului, sau simplu TSA.

Este o tulburare neurobiologică și până acum, cauza precisă a acestei afecțiuni rămâne necunoscută. Anomaliile la nivelul creierului sau geneticii sunt suspectate a fi factorii de risc implicați.

Boala micilor genii - Sindromul Asperger la copii | Copilul.ro

Sindromul Asperger – Semne și simptome

Persoanele care suferă de sindromul Asperger pot prezenta semne diferite, de la abilități sociale până la abilități de comunicare. Unele semne și simptome comune ale acestei afecțiuni pot include:

1. Incapacitatea de a înțelege comunicarea nonverbală.

2. Fixare neobișnuită asupra unui subiect care poate duce la incapacitatea de a se concentra asupra altor subiecte.

3. Aptitudini sociale limitate sau slabe.

4. Schimbări bruște de dispoziție care pot implica agresivitate.

5. Hipersensibilitate la sunete, lumini etc.

6. Abilitati motorii slabe.

7. Discurs cu sunet neobișnuit (liniștit, zgomotos, strident etc.)

8. Lipsa de înțelegere a perspectivelor sau emoțiilor altor oameni.

9. Dificultate de exprimare.

10. Angajarea în comportament repetitiv.

Diagnostic și tratament

Metoda de diagnosticare a sindromului Asperger poate include o evaluare de către neurologi pediatri, pediatri de dezvoltare, psihologi, specialiști TSA sau psihiatri.

Nu există încă un tratament pentru această afecțiune, dar tratamentul poate fi facilitat prin aplicarea unor metode de gestionare a simptomelor sindromului Asperger.

Deoarece sindromul Asperger se poate manifesta diferit la fiecare individ, planurile de tratament pot varia pentru a se potrivi nevoilor pacientului. Unele metode comune de tratament pot include:

1. Medicamente

2. Terapie cognitiv-comportamentală (TCC)

3. Terapie ocupațională

4. Formarea abilităților sociale

5. Terapie logopedică și limbaj

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel