Sari la conținut

Elixirul sacru al Antichității: proprietățile vindecătoare ale tămâiei

tamaia
Sursă foto: Shutterstock
Tamaia, remediu natural

Tămâia este o rășină cu o istorie în medicina tradițională. Este uneori folosită pentru a ajuta la gestionarea artritei, a astmului și a altor afecțiuni. 

Tămâia, cunoscută și sub numele de olibanum, este obținută din rășina arborelui Boswellia. Acest copac crește de obicei în regiunile muntoase și uscate din India, Africa și Orientul Mijlociu.

Tămâia are un miros lemnos și picant și poate fi inhalată, absorbită prin piele sau luată sub formă de supliment.

1. Tămâia poate ajuta la reducerea simptomelor artritei

Cercetătorii cred că tămâia poate preveni eliberarea de leucotriene, compuși care pot provoca inflamații.

Terpenele, inclusiv acidul boswellic, par a fi cei mai puternici compuși antiinflamatori din tămâie.

Osteoartrita

Într-un studiu din 2014, acidul boswellic oral și topic a redus pierderea cartilajului și inflamația mucoasei articulare în osteoartrita la șoareci. La om, extractul de tămâie poate ajuta la reducerea simptomelor osteoartritei și artritei reumatoide.

Într-o analiză din 2018, tămâia a fost în mod constant mai eficientă decât un placebo la reducerea durerii cauzate de osteoartrită și la îmbunătățirea mobilității.

Artrita reumatoidă

Pentru artrita reumatoidă, cercetătorii au indus artrita la șobolani și apoi i-au tratat cu 180 mg/kg de extract de Boswellia. Aceștia au constatat că tămâia a redus inflamația, dar nu a fost la fel de eficientă ca medicamentele standard.

2. Tămâia poate contribui la îmbunătățirea funcției intestinale

tămâia
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu din 2017 a constatat că tămâia, în combinație cu alte plante medicinale, a redus durerea abdominală, balonarea și chiar depresia și anxietatea asociate la persoanele cu sindromul intestinului iritabil (IBS).

Un alt studiu a indicat, de asemenea, că tabletele de 250 mg de boswellia administrate zilnic timp de 6 luni au îmbunătățit simptomele la persoanele cu SII.

Această rășină pare deosebit de eficientă în reducerea simptomelor colitei ulcerative, una dintre principalele afecțiuni inflamatorii intestinale.

3. Tămâia poate ajuta la ameliorarea simptomelor astmului

Medicina tradițională a folosit tămâia pentru a trata bronșita și astmul timp de secole.

Compușii săi pot preveni producerea de leucotriene, care determină contracția mușchilor bronșici în astm.

Tămâia poate, de asemenea, să afecteze citokinele Th2, care pot provoca inflamații și supraproducția de mucus la persoanele cu astm.

4. Tămâia poate contribui la îmbunătățirea sănătății orale

Tămâia poate ajuta la îmbunătățirea igienei orale și la prevenirea bolilor gingivale. Acizii boswellici pe care îi furnizează par să aibă proprietăți antibacteriene puternice, care pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor orale.

Într-un studiu de testare în eprubetă, extractul de tămâie a fost eficient împotriva Aggregatibacter actinomycetemcomitans, care provoacă boli gingivale agresive.

Într-un alt studiu foarte mic, participanții au mestecat gumă de mestecat care conținea tămâie timp de 5 ore, probele de salivă indicând un număr redus de microbi în fiecare oră. Autorii au sugerat că tămâia poate reduce sursele de infecție din gură.

5. Tămâia poate avea proprietăți anticancerigene

Studiile în eprubetă sugerează că acizii boswelici pe care îi conține ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase.

O analiză de cercetare notează că acizii boswellici ar putea, de asemenea, să prevină formarea ADN-ului în celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea creșterii cancerului.

Până în prezent, studiile efectuate în eprubetă sugerează că tămâia poate lupta împotriva celulelor canceroase de sân, de prostată, de pancreas, de piele și de colon. De asemenea, poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului.

Într-un studiu efectuat pe persoane tratate pentru tumori cerebrale, 4.500 mg de extract de acid boswellic luat în fiecare zi a ajutat la reducerea edemului cerebral – o acumulare de lichid în creier – reducând în același timp doza obișnuită de medicamente a participanților.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la oameni.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel