Sari la conținut

Elixir pentru sănătate: cura cu must şi hrean. Cum se prepară?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experţii spun că acest remediu natural pentru multe boli nu ar trebui să lipsească din cămara cu bunătăţi pentru sezonul rece, iar luna septembrie este cea mai indicată pentru prepararea acestuia.

Această băutură miraculoasă dulce-iute poate fi considerată un elixir pentru multe afecţiuni cronice, fiind şi un bun medicament din natură pentru răcelile şi virozele din anoptimpul rece.

sursa foto: pixabay.com

Pentru prepararea acestei rețete de must cu hrean se recomandă folosirea strugurilor căpșunică, un soi de struguri foarte întâlnit în gospodăriile romanești, care, datorita aromei puternice și asemănătoare cu fructele, au căpătat numele de căpșunică.

Se lasă la fermentat timp de 30 de zile

În cazul în care prepari o damigeana de 50 de litri de must, vei avea nevoie de 1 kilogram de hrean. Așadar, adaptezi cantitatea în funcție de cați litri de must ai atunci când faci must cu hrean.

După ce ai cules și ai zdrobit strugurii, mustul se vă strecura pentru a scapă de impurități. Următorul pas este să dai prin răzătoare rădăcină de hrean, iar apoi să pui totul în damigeana. La final, pune mustul peste hrean, iar apoi sigilează damigeana cu un dop.

Nu iți face griji pentru că mustul nu vă fermenta, însă din motive de siguranță poți pune un dop cu furtun. Totuși, ar fi bine să știi că mustul nu se lasă să stea cu hreanul mai mult de 30 de zile.

Acest must cu hrean lasă la fermentat timp de 30 de zile, iar apoi se vă scoate din damigeana și se vă strecura cu ajutorul unei site. După aceea vă fi nevoie să îl pui în sticle, însă iți recomandam să nu le folosești pe cele din plastic.

Beneficii medicale multiple

Studiile au demonstrat că această băutură naturală care are un conţinut scăzut de zahăr ajută la reducerea inflamaţiei şi la prevenirea anumitor boli cronice, precum diabetul şi bolile de inimă.

Nutriţioniştii spun că mustul conține foarte multe substanțe benefice pentru organism. Sorbitolul natural împreună cu acizii organici din struguri reglează flora intestinala, având şi un efect laxativ puternic (curăţă tubul digestiv). În cazul în care suferi de constipație, mustul este recomandat dimineața, pe stomacul gol.

Mai mult, mustul ajuta și la creșterea tensiunii arteriale, așa că este indicat celor care au probleme legate de acest lucru. De asemenea, o cura cu must este benefică pentru cei ce au probleme cu circulația periferică.

Mustul ajuta și la îmbunătățirea vederii dastorită vitaminelor conținute ce sunt benefice ochilor, dar în același timp previne și afecțiunile oculare degenerative.

Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii,limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează,parţial,evoluţia maladiei Alzheimer.

De asemenea, compusul antioxidant din must numit resveratrol împiedică apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi ajută la refacerea celulelor pancreatice, ce produc insulina.

Cura de must se recomandă și persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Atenţie! Mustul nu se bea în cantități foarte mari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel