Din cuprinsul articolului
Tratamene pentru dizolvare pietre la fiere. Tratamentul litiazei biliare depinde de caracteristicile fiecarui pacient, starea organismului si prezenta sau absenta simptomelor si complicatiilor.
”Doar cca 10-15% dintre pacientii cu litiaza biliara au nevoie de operatie,” a precizat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestivă.
Medicul a explicat care sunt cele mai bune metode de tratament în cazul pietrelor la bilă:
- In cazurile de litiaza biliara fara simptome, nu este indicata operatia ci doar tratamentul medicamentos si regimul alimentar
- Pacientii care au simptome moderate, care trec sau se amelioreaza in urma administrarii de medicamente, nu se opereaza, ci se trateaza doar simptomele medicamentos, inclusiv durerea. In cazul lor, regimul alimentar personalizat este necesar si extrem de util, fiind de evitat fiind alimentele care declanseaza simptomele. Dupa trecerea simptomelor, se poata relua alimentatia normala, fara ca acestea sa mai apara. Vad pacienti cu litiaza biliara de ani de zile, care fac control anual sau infunctie de simptome, nu se opereaza si traiesc bine-merci
- In unele cazuri, rare, este indicata operatia clasica sau laparoscopica. Se indica operatia la pacientii cu simptome suparatoare, in special dureri associate cu icter si febra, la care nu se produce ameliorarea evidenta a simptomelor cu tratament sau crizele sunt frecvente, si daca pacientul nu are contraindicatii pentru interventia chirurgicala.
- Pentru pietrele eliminate din colecist care au blocat canalul coledoc, se poate face extragerea endoscopica a lor prin duodenoscopie retrograda. Aceasta metoda rezolva doar aceasta complicatie a litiazei biliare, dar daca au mai ramas pietre in colecist acestea trebuie rezolvate prin alte metode – nu se pot extrage endoscopic pietrele din colecist.
Terapia de dizolvare pe cale orala
”Aceasta metoda foloseste acizii biliari sub formă de tablete care se inghit pentru a dizolva calculii biliari. Ea poate fi utilizată în combinație cu litotripsia (spargerea pietrelor), deși ambele tehnici sunt rareori utilizate în prezent,” a subliniat medicul gastroenterolog.
Colesterolul este componentul principal al sarurilor biliare din care provin pietrelor de la fiere. El este metabolizat in ficat, eliminat prin bila in intestin, si o parte este reabsorbit in intestin. De aici trece din nou in sange, apoi in ficat, acest circuit numindu-se hepato-entero-hepatic.
Medicamentele au inceput sa fie folosite in urma cu peste 40 de ani leaga acest colesterol din intestin si nu ii mai permite sa treaca din nou in sange, elimindu-se astfel prin fecale.
Cele mai cunoscute medicamente folosite in acest scop sunt:
- Ursodiolul (acidul ursodeoxicolic, Actigal, UDCAl) și chenodiolul (Chenix) , majoritatea medicilor preferand acidul ursodeoxicolic.
- Tratamentul se face pe termen lung si pare să reducă în special riscul de durere biliară și colecistită acută.
Potrivit medicului, tratamentul este indicat rar, deoarece calculii se formeaza in general datorita unor modificari din nastere a compozitiei biliei. Pentru ca aceasta modificare persista, calculii se formeaza din nou la majoritatea pacientilor dupa intreruperea tratamentului. Pacienții cu cel mai probabil beneficiu sunt cei cu pietre mici (cu diametrul mai mic de 1,5 cm) care au un conținut ridicat de colesterol. Pacienții care probabil nu vor beneficia de acest tratament sunt cei obezi si cei cu calculi biliari calcifiați sau compuși din pigmenți biliari.
In general sub 30% dintre pacienii cu pietre la fiere ar putea avea indicatie de terapia de dizolvare orală a calculilor. Tratamentul poate dura până la 2 ani și poate costa destul de mult, iar dupa intreruperea lui, repet, calculii pot sa reapara.
Ce trebuie sa faci cand ai pietre la fiere?
”Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte,” a explicat dr. Dițoiu.
Raspunsul este similar in ambele situatii, potrivit medicului: descoperi cauza defectului (masinii sau a litiazei biliare) si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu litiaza biliara, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul safie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-.