Din cuprinsul articolului
Elevii din România se infectează pe capete. Părinții își testează copiii cu simptome pe bani proprii iar verdictul este clar: testele de salivă din școli nu sunt bune de nimic.
Astă seară, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV, s-a vorbit despre posbilitățile pe care copiii le au la îndemână pentru a se testa împotriva noului virus.
Răspunul ISU pentru sursa mai sus menționată este că Departamentul pentru Situații de Urgență nu se ocupă de procesul achiziției de teste de salivă.
Redăm mai jos răspunsul integral transmis de ISU:
Vă informăm următoarele:
“1. Nu avem cunoștință de cazul pe care dumneavoastră îl menționați.
2. Afirmația dumneavoastră conform căreia instituția noastră, Departamentul pentru Situații de Urgență, se ocupă de procesul achiziției de teste de salivă nu este una corectă.
Astfel, specificațiile tehnice ale testelor sunt elaborate de către experți din cadrul Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), din subordinea Ministerului Sănătății, achiziția se realizează de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), din subordinea Ministerului Finanțelor Publice. După încheierea acordurilor-cadru de către ONAC, contractele subsecvente se încheie de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care asigură partea logistică, de preluare și de distribuire a acestor teste către inspectoratele școlare județene.
3. Având în vedere aspectele prezentate mai sus, chestiunile pe care dumneavoastră le ridicați, care sunt legate de sensibilitatea testelor (capacitatea acestora de a demonstra rezultate pozitive pentru cei care sunt infectați cu virusul SARS-COV2) trebuie adresate către instituțiile specializate: ANMDM și, respectiv, Ministerul Sănătății.
Ceea ce trebuie să subliniem, însă, este că testele de salivă sunt utilizate pentru screening-ul infecției Covid-19, și nu pentru diagnosticul acesteia, tocmai din cauza faptului că atât sensibilitatea acestora (definită mai sus), cât și specificitatea lor (capacitatea unui test de a furniza un răspuns negativ la o persoană indemnă) sunt sensibil inferioare metodelor utilizate pentru diagnostic (teste antigen cu recoltare nazală, și, respectiv, teste PCR).
Din acest motiv, procedura de screening, care a fost dezvoltată de Ministerul Sănătății, prevede obligativitatea confirmării prin test PCR pentru toate cazurile depistate pozitiv la screening-ul cu testele de salivă, precum și a cazurilor negative la testarea de screening, dar simptomatice, așa cum pare să fie cazul pe care îl prezentați“, a răspunsul transmis de ISU.
Se pare că testele de salivă sunt achiziționate degeaba
Elevii din România se infectează pe capete. Un număr mare de elevi vor face cursuri online săptămâna viitoare! Sunt mulți părinți care au acceptat testarea copiilor, însă se plâng că aceste teste au dat rezultate false.
Reamintim de cazul băiatul de la Școala Gimnazială din Brăila, care a prezentat simptome specifice infecției cu coronavirus, iar conform protocolului impus de Ministerul Educației, părintele a realizat testul de salivă înainte de a-l trimite la școală și rezultatul său a fost negativ.
Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în acest moment tinerii au cea mai mare rată de pozitivare.
„Rata de apariție a cazurilor grave la copii este foarte mică, ei în schimb se infectează foarte ușor. Tinerii în momentul de față au cea mai mare rată de pozitivare, cel puțin pe datele prezentate de ECDC. Cea mai mare creștere este la grupa de vârstă între 15 și 24 de ani, iar pe locul 3 este grupa de vârstă sub 15 ani.
Deci populația tânără este în mod frecvent afectată la acest moment, ca urmare a mobilității, interacțiunii crescute, o aderență la măsurile de prevenție mai scăzută și din acest punct de vedere impactul s-ar putea să fie intrafamilial pe cei vulnerabili. Tocmai de aceea, copiii necesită, mai ales cei sub 5 ani, care nu sunt eligibili pentru vaccinare, să fie protejați de aparținători”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.