Din cuprinsul articolului
Situația epidemiologică este din ce în ce mai bună în România, anunță autoritățile. Cu toate acestea, îmbunătățirea acesteia depinde de un element foarte important.
Numărul infectărilor scade treptat în România. Acest lucru este facilitat de creșterea ratei de imunizare anti-COVID. Tot mai multe persoane sunt imune, fie după vaccinare sau boală.
Astfel, transmiterea comunitară este redusă, iar virusul infectează mai puține persoane. Acest lucru ar putea duce la diminuarea drastică a cazurilor de COVID și, de asemenea, la relaxarea multor restricții actuale.
Relaxarea restricțiilor depinde în mod direct de acest aspect
Ministrul sănătăţii estimează că în aproximativ trei săptămâni, raportările zilnice privind cazurile noi de COVID ar putea fi de ordinul sutelor, nu al miilor, cum se întâmplă acum.
Alexandru Rafila speră ca Sărbătorile de Paşti să poată fi celebrate fără restricţii sanitare, iar prima măsură de relaxare ar urma să fie renunţarea la obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii deschise.
Numărul infectărilor trebuie să scadă în mod semnificativ
Ministrul atrage atenţia însă că numărul internărilor ar trebui să se reducă semnificativ, pentru a începe relaxarea, comunică RRA.
„În ceea ce privește numărul de cazuri de la terapie intensivă, o primă țintă ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului de ocupare a paturilor, adică sub 900 de cazuri și, bineînțeles, acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător”, anunță Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
În prezent, în secţiile ATI sunt 1100 de persoane, potrivit datelor prezentate de autorităţi. Alexandru Rafila a mai precizat că în acest moment nu se pune problema unui nou val al pandemiei de COVID în România.