Din cuprinsul articolului
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor beneficia de o nouă indexare a pensiilor, ceea ce va aduce o majorare pentru toți beneficiarii, însă unele categorii de pensionari vor primi în plus o sumă de 600 de lei. Această sumă suplimentară este destinată anumitor pensionari, cel mai probabil celor cu venituri mai mici, pentru a le sprijini mai bine traiul de zi cu zi.
Indexarea se va face cu același procent pentru toate pensiile, iar creșterea va fi direct proporțională cu valoarea pensiei actuale. Astfel, pensionarii cu pensii mai mari vor beneficia de o creștere mai consistentă decât cei cu pensii minime. De exemplu, un pensionar cu o pensie de 6.000 de lei va obține o creștere mai mare la indexare decât unul cu pensia minimă sau indemnizația socială de 1.281 de lei, potrivit CanCan.
„Sunt 2 parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației”, a transmis Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.
Legat de cum se va face indexarea pensiei, la bază stă un calcul foarte simplu. Mai precis, în acest caz, procentul de indexare al pensiei se calculează adunând cele două variabile: procentul inflației pe 2023, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului mediul brut.
Astfel, indexarea pensiei înseamnă 10% inflația pe anul 2023 plus 2%, care reflectă creșterea venitului mediu brut. Asta înseamnă o indexare de pensie de 12%. Prin urmare, un pensionar care în prezent primește o pensie de 5.000 de lei, de la 1 ianuarie va beneficia de o mărire de 600 de lei. Ceea ce însemnă că de anul viitor această persoană va încasa o pensie de 5.600 lei.
Însă, cei care vor primi pensia mărită trebuie să știe că vor plăti și un impozit mai mare. Impozitul pe pensie este plătit de toți pensionarii care încasează o sumă mai mare de 3.000 de lei. Se impozitează diferența dintre pensia primită și pragul de 3.000 de lei, iar impozitarea este de 10%.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…