Sari la conținut

Egiptenii antici tratau cancerul în urmă cu 4.000 de ani. Chiar şi dinozaurii sufereau de această boală nemiloasă

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu

Cercetătorii germani au descoperit dovezi ale unor tăieturi realizate de vechii egipteni la nivelul craniului, în jurul unei leziuni de mari dimensiuni, cauzată cel mai probabil de o tumoră.

Pe suprafaţa craniului au mai fost descoperite alte 30 de leziuni mai mici, ceea ce sugerează răspândirea cancerului. Craniul aparţinea unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 30 şi 35 de ani la momentul decesului, au mai precizat specialiştii.

Oamenii de ştiinţă spun că tăieturile ar fi fost făcute cu un obiect ascuţit, ceea ce sugerează că acei egipteni antici ar fi încercat să opereze tumora. ”Când am observat prima dată la microscop tăieturile nu ne venea să credem”, a spus Tatiana Tondini, cercetătoare în cadrul Universităţii Tubingen din Germania, potrivit Agerpres.

”Această descoperire este o dovadă unică”

Edgard Camaros, paleontolog la Universitatea din Santiago de Compostela, Spania, spune că urmele chirurgicale ar putea proveni de la o autopsie realizată pentru a încerca să afle mai mult despre boala respectivă. ”Ambele posibilităţi se referă la o intervenţie chirurgicală strâns legată de tumori – ceea ce este un lucru uimitor”, a spus el.

”Această descoperire este o dovadă unică a modului în care medicina egipteană ar fi încercat să abordeze sau să exploreze cancerul în urmă cu peste 4.000 de ani”. ”Este o perspectivă nouă şi extraordinară a felului în care înţelegem istoria medicinei”.

„Chiar şi dinozaurii sufereau de cancer”

Echipa de cercetători a precizat că cercetarea lor, publicată în Frontiers in Medicine, sugerează că, deşi cancerul este deseori considerat o afecţiune cauzată de factori de mediu cum ar fi poluarea şi alimentaţia, boala afecta şi civilizaţiile antice.

”Într-adevăr cancerul este perceput ca o boală a vremurilor moderne, asociată în special cu obiceiurile occidentale şi legată de agenţi carcinogeni de mediu”, a precizat Camaros, autorul principal al studiului. ”Totuşi, cancerul a fost prezent din timpurile străvechi, în multe forme. Chiar şi dinozaurii sufereau de cancer”.

Egiptenii antici erau recunoscuţi pentru abilităţile lor extrem de înalte în domeniul medicinei şi aveau cunoştinţe avansate de anatomie şi chirurgie. Dovezile găsite arată că puteau identifica, descrie şi trata răni, boli şi fracturi şi, de asemenea, ştiau să pună plombe dentare. Cancerul era totuşi la limita cunoştinţelor medicale ale egiptenilor, au spus cercetătorii.

În următoarele studii, echipa va încerca să înţeleagă mai mult despre istoria cancerului. ”Scopul nostru este de a finaliza biografia cancerului de la începuturile istoriei omenirii”, a spus Camaros.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel