Din cuprinsul articolului
Resetează creierul. Cafeaua, una dintre cele mai populare băuturi are numeroase efecte benefice dovedite cu studii, de-a lungul timpului. Recentă, însă un experiment inedit a arătat ce efect extraordinar are asupra creierului.
Un cercetator a acceptat să-i fie făcut RMN la creier de două ori pe săptămână, timp de 18 luni. Rezultatele au demonstrat un efect incredibil al cofeinei.
În fiecare zi de marţi şi joi, timp de un an şi jumătate, RMN-ul a făcut mii de fotografii ale creierului lui Russell Poldrack . Astăzi, Russell Poldrack are cel mai studiat creier de pe planetă.
Imagistica RMN a înregistrat, de-a lungul timpului, anumite modificări mici care nu au mai fost observate înainte. O ceaşcă de cafea la micul dejun este capabilă să modifice comportamentul creierului.
Profesorul Russell Poldrack, de la Universitatea Stanford, a început cercetarea propriului creier la Universitatea din Texas. Urmărind comportamentul cerebral timp de 18 luni, Poldrack a fost în stare să se aprofundeze în studiul connectome-ului, a conexiunilor şi a modului de comunicare dintre cele două emisfere.
Resetează creierul
Connectomul include reţeaua de senzori motrici şi senzoriali. A mai fost cercetată şi relaţia dintre funcţia cerebrală şi expresia genelor. Pentru aceasta, Poldrack a postit şi a colectat probe de sânge în fiecare zi de marţi.
Mi-a fost făcută şi analiza imagistică RMN. Eu închideam ochii şi mi se fotografia creierul în fiecare secundă timp de 10 minute. Odată ce am obţinut datele, am putut să ne facem şi câteva idei despre care anume regiuni ale creierului comunică între ele şi dacă interconexiunea lor se modifică în timp. Acest lucru ne poate spune despre conectivitatea existentă în diferite reţele”, a declarat profesorul Russell Poldrack.
În zilele în care Poldrack a postit, creierul a arătat diferite niveluri de conectivitate din cauza lipsei de cofeină.
“A fost cu totul neaşteptat să decoperim că atunci când creierul are mai puţină cofeină îşi schimbă modelele de conectivitate. Datorită unui nivel scăzut de cofeină, legătura dintre reţeaua motorică şi cea somato-senzorială se intensifică. Noi nu ştim dacă e bine sau nu, dar este interesant faptul că acestea zone comunică între ele într-un ritm latent”, a declarat Profesorul Russell Poldrack.