Din cuprinsul articolului
E bună sau nu cafeaua pentru diabetici? Oamenii de știință din Portugalia au descoperit că polifenolii și cofeina din cafea pot ajuta la reducerea severității bolii ficatului gras non-alcoolic la persoanele cu obezitate și diabet de tip 2.
Potrivit cercetătorilor, cofeina, polifenolii și alți compuși ai cafelei ar putea contracara stresul oxidativ de la nivelul ficatului.
Studiul lor, sponsorizat de Institutul de Informații Științifice despre Cafea (ISIC), s-a bazat pe mostre de urină pe lângă datele auto-raportate. Descoperirile apar în revista Nutrients.
John Griffith Jones, Ph.D., cercetător principal la Centrul de neuroștiință și biologie celulară de la Universitatea din Coimbra, Portugalia.
John Griffith Jones, Ph.D., cercetător principal la Centrul de neuroștiință și biologie celulară de la Universitatea din Coimbra, Portugalia și colegii săi cercetători au spus: „Factorii de risc pentru steatoza hepatică non-alcoolică și diabet de tip 2 sunt foarte congruenți și includ obezitatea, hipertrigliceridemia, rezistența la insulină și inflamația atât a ficatului, cât și a țesuturilor adipoase.”
Schimbările în stilul de viață și dieta nesănătoasă au dus la rate mai mari de obezitate peste tot în lume. Un articol publicat în Nature Reviews Cardiology raportează că excesul de grăsime corporală este „cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea diabetului”.
Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci când organismul nu poate produce sau utiliza insulina așa cum ar trebui. Această afecțiune crește nivelul de glicemie, astfel încât zahărul care furnizează energie nu poate ajunge la celule.
Potrivit experților în sănătate publică, cazurile de diabet de tip 2 asociate obezității ar putea crește la 300 de milioane până în 2025. Legătura a dat naștere termenului numit ”diabezitate.”
Boala ficatului gras non-alcoolic, cea mai frecventă boală hepatică, este strâns legată de obezitate, rezistență la insulină și diabet de tip 2. Se dezvoltă atunci când se acumulează prea multă grăsime în ficat, o consecință din ce în ce mai frecventă a activității fizice insuficiente și a unei alimentații nesănătoase.
Steatoza hepatică este o boală cronicăcare și poate evolua spre fibroză hepatică, ciroză și alte probleme hepatice severe.
Afecțiunea se dezvoltă adesea fără simptome și nu are un tratament cunoscut.
Până la această lucrare, majoritatea studiilor care implică consumul de cafea, diabet de tip 2 și steatoză hepatică non-alcoolică au depins de datele din chestionarele auto-raportate. Deși, confirmă efectul protector al cafelei, constatările au fost afectate de concluzii contradictorii.
În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat metode pentru măsurarea compușilor cafelei din urină și din alte fluide corporale.
În alte studii, metaboliții cafelei – produse secundare ale descompunerii cafelei în organism – au fost asociați cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, posibil prin modularea metabolismului lipidelor (grăsimilor) din organism.
Experții de la Universitatea din Coimbra au explicat că profilul acestor metaboliți „este sensibil la severitatea steatozei hepatice și poate servi ca un marker neinvaziv al expresiei hepatice CYP2E1, un factor important al progresiei steatozei hepatice”.
Acest studiu a evaluat examenul de urină pe 24 de ore și datele auto-raportate privind consumul de cafea pentru legăturile dintre consumul de cafea și caracteristicile steatozei hepatice la persoanele cu diabet de tip 2.
Studiul a implicat 156 de bărbați și femei de vârstă mijlocie care au participat în mod voluntar. Întregul grup era obez la limită, iar 98 aveau diabet de tip 2.
Fiecare a furnizat o probă de urină de 24 de ore și a ținut un jurnal cu consumul de cafea și mâncare.
Subiecții au completat, de asemenea, un chestionar despre consumul tipic de băuturi și alimente bogate în cofeină, cum ar fi ciocolata.
Cercetătorii au analizat probele de urină pentru cofeină și metaboliți non-cofeină, inclusiv paraxantina, teofilina, acidul p-cumaric, trigonelina și acidul cafeic.
De asemenea, au făcut măsurători corporale, au colectat și analizat probe de sânge și au efectuat scanări hepatice.
Acest studiu oferă dovezi că metaboliții cafelei pot ajuta la prevenirea agravării steatozei hepatice non-alcoolice.
Studiul de față nu a recomandat un consum optim de cafea pentru persoanele cu ficat gras. Cu toate acestea, dr. Liyun Yuan, medic hepatolog în Los Angeles a explicat: „În unele studii, trei sau mai multe cești de cafea pe zi au arătat un beneficiu protector mai mare în reducerea fibrozei și a severității steatozei hepatice decât mai puține la persoanele cu steatoză hepatică […].”
Îndulcitorii sunt însă o altă problemă. Dr. Yuan a avertizat direct: „Evitați orice zahăr adăugat”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…