Efectul periculos al înlocuitorilor de asupra ficatului. Risc demn de luat în considerare!

Înlocuitorii de zahăr sunt o opțiune foarte comună pentru a obține un gust dulce în alimente fără a fi nevoie să ingereze numărul mare de calorii pe care le conține zahărul sau pentru cei cu diabet care au probleme în reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Cu toate acestea, există mai multe studii care deja avertizează asupra posibilelor efecte negative pe care le pot avea asupra organismului. Acum, un grup de oameni de știință a prezentat la conferința Experimental Biology 2022 susținută de Societatea Americană de Biochimie și Biologie Moleculară rezultatele unui studiu care a constatat că acestea ar putea inhiba serios eliminarea toxinelor din ficat.

Acumularea de medicamente în organism

Mai exact, cercetătorii au studiat modul în care îndulcitorii acesulfamul K și sucraloza interferează cu procesele celulare din ficat.

În acest fel, ei au observat că ambele substanțe inhibă activitatea glicoproteinei P, o proteină prezentă în membrana celulară cu o funcție foarte importantă: de a facilita ieșirea unui număr bun de substanțe din celulă.

Mai exact, aparține familiei de transportoare ABC, care joacă un rol cheie în apărarea organismului împotriva substanțelor xenobiotice (substanțe chimice care nu se găsesc în mod natural într-un organism viu). Din acest motiv, este cunoscută ca proteină rezistentă la mai multe substanțe.

Îndulcitori omniprezent

Prin urmare, această inhibiție îngreunează ficatul să metabolizeze și să proceseze un număr mare de substanțe cu grade diferite de toxicitate, cum ar fi multe medicamente (de exemplu, medicamente pentru tensiunea arterială, antidepresive și antibiotice) care în acest fel tind să se acumuleze în organism, atingând potenţial concentraţii dăunătoare.

În plus, acest efect inhibitor a fost observat în cantități de îndulcitori mult mai mici decât maximul recomandat de FDA, principalul organism de reglementare pentru industria alimentară din Statele Unite.

Cercetătorii avertizează, în orice caz, că rezultatele sunt preliminare și vor trebui confirmate în studiile preclinice și clinice ulterioare.

Ei consideră însă că prezintă un risc demn de luat în considerare, ținând cont de faptul că sunt prezenți în multe produse alimentare consumate pe scară largă, precum băuturile răcoritoare, cofetariile industriale, produsele de patiserie industriale și chiar în medicamente și cosmetice.

Recent Posts

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

8 minute ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

38 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

o oră ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

2 ore ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

3 ore ago

Citeste si: