Din cuprinsul articolului
Înlocuitorii de zahăr sunt o opțiune foarte comună pentru a obține un gust dulce în alimente fără a fi nevoie să ingereze numărul mare de calorii pe care le conține zahărul sau pentru cei cu diabet care au probleme în reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Cu toate acestea, există mai multe studii care deja avertizează asupra posibilelor efecte negative pe care le pot avea asupra organismului. Acum, un grup de oameni de știință a prezentat la conferința Experimental Biology 2022 susținută de Societatea Americană de Biochimie și Biologie Moleculară rezultatele unui studiu care a constatat că acestea ar putea inhiba serios eliminarea toxinelor din ficat.
Acumularea de medicamente în organism
Mai exact, cercetătorii au studiat modul în care îndulcitorii acesulfamul K și sucraloza interferează cu procesele celulare din ficat.
În acest fel, ei au observat că ambele substanțe inhibă activitatea glicoproteinei P, o proteină prezentă în membrana celulară cu o funcție foarte importantă: de a facilita ieșirea unui număr bun de substanțe din celulă.
Mai exact, aparține familiei de transportoare ABC, care joacă un rol cheie în apărarea organismului împotriva substanțelor xenobiotice (substanțe chimice care nu se găsesc în mod natural într-un organism viu). Din acest motiv, este cunoscută ca proteină rezistentă la mai multe substanțe.
Îndulcitori omniprezent
Prin urmare, această inhibiție îngreunează ficatul să metabolizeze și să proceseze un număr mare de substanțe cu grade diferite de toxicitate, cum ar fi multe medicamente (de exemplu, medicamente pentru tensiunea arterială, antidepresive și antibiotice) care în acest fel tind să se acumuleze în organism, atingând potenţial concentraţii dăunătoare.
În plus, acest efect inhibitor a fost observat în cantități de îndulcitori mult mai mici decât maximul recomandat de FDA, principalul organism de reglementare pentru industria alimentară din Statele Unite.
Cercetătorii avertizează, în orice caz, că rezultatele sunt preliminare și vor trebui confirmate în studiile preclinice și clinice ulterioare.
Ei consideră însă că prezintă un risc demn de luat în considerare, ținând cont de faptul că sunt prezenți în multe produse alimentare consumate pe scară largă, precum băuturile răcoritoare, cofetariile industriale, produsele de patiserie industriale și chiar în medicamente și cosmetice.