Efectul nociv al mâncărurilor grase, doar un mit?

Mâncarea grasă nu dăunează sănătății, este de părere Mark Hyman, medic nutriționist, care invocă în sprijinul afirmației sale mai multe studii. Adevăratul vinovat pentru kilogramele în plus și bolile cardiovasculare ar fi zahărul și nu grăsimea.

Într-un studiu apărut în 2010 în American Journal of Clinical Nutrition se arăta deja că nu există o legătură cauzală între bolile inimii și consumul de grăsimi saturate. Un articol publicat în luna octombrie în British Medical Journal afirma că grăsimile saturate au fost incriminate din anii ’70, când un studiu a stabilit o corelație între consumul de grăsimi și rata bolilor cardiovasculare. ‘Corelația nu înseamnă cauzalitate’, spune Aseem Malhotra, cardiolog la Spitalul Universitar Croydon din Londra.

Niciun studiu recent nu a putut dovedi că există o legătură între grăsimile saturate și bolile cardiace. S-a demonstrat chiar că grăsimea are un efect protector. Într-unul din primele studii despre obezitate, apărut în 1956 în The Lancet, se comparau trei grupuri de voluntari supuși unor regimuri diferite. Unul a consumat 90% materii grase, altul 90% proteine, iar ultimul 90% glucide. În pofida tuturor așteptărilor, cea mai mare pierdere în greutate s-a înregistrat în grupul care a consumat grăsimi.

Doctorul Malhotra mai spune că adoptarea unui regim mediteranean după o criză cardiacă ar fi de trei ori mai eficient decât consumul de medicamente.

Profesorul David Haslam, președintele Forumului național britanic împotriva obezității, este de părere că actualele studii dovedesc că glucidele rafinate și îndeosebi zahărul sunt responsabile de acumularea de grăsime în sânge.

Alți cercetători au stabilit că, deși este adevărat că micșorarea consumului de grăsimi saturate poate duce la scăderea colesterolului, este vorba de fapt despre colesterolul ‘bun’, care nu pune nicio problemă. În schimb, când oamenii mănâncă mai puțin gras, au tendința să consume mai mult amidon sau zahăr, ceea ce face să crească riscul de colesterol ‘rău’, care produce crize cardiace.

Un alt studiu, din 2009, a arătat că 75% din pacienții spitalizați pentru crize cardiace nu aveau un nivel al colesterolului anormal, dar sufereau de pre-diabet sau de diabet de tip 2.

‘Nu grăsimea îngrașă, ci zahărul. Consumul de grăsimi vă poate ajuta să rămâneți sănătoși. Mâncați atunci grăsimi de bună calitate, alimente proaspete și neindustriale și restul să nu vă îngrijoreze!’, încheie Mark Hyman, autorul articolului din Huffington Post, ce recomandă grăsimi de bună calitate ce se găsesc în nuci, peștele gras, uleiul de măsline și avocado.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: