Sari la conținut

Efectul nebănuit al iaurtului

iaurt
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Iaurtul grecesc, un aliment care conține multe proteine

Iaurturile sau alte produse lactate fermentate au efect mai puțin cunoscut. Datorită probioticelor pe care le conțin, pot atenua simptomele rinitelor alergice și ameliora astfel calitatea vieții în perioada de polenizare.

Meta-analiza cercetătorilor de la Universitatea Nashville (SUA) a comparat rezultatele câtorva sute de cercetări realizate pe această temă, care au vizat beneficiile administrării fie numai de probiotice, fie în asociere cu alte tratamente clasice ale febrei fânului (rinitei alergice). Au fost luate în considerare simptomele, impactul asupra activităților cotidiene, nivelul de imunoglobulină E (IgE — anticorpi determinanți în rinita alergică).

Concluzia a fost că majoritatea studiilor subliniază efectul extrem de benefic al probioticelor asupra intensității simptomelor și, prin urmare, asupra calității vieții. Dimpotrivă, nu se constată un efect semnificativ asupra nivelului de IgE. Autorii adaugă însă că sunt necesare studii suplimentare, de o calitate științifică ireproșabilă, până să se poată face recomandări oficiale.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel