Folosirea unui antiperspirant pentru a opri transpiraţia de la axile poate cauza o abundenţă de transpiraţie în altă parte a corpului, susţine un medic german citat de agenţia DPA.
Este vorba despre o transpiraţie compensatorie, după aplicarea antiperspirantelor care au o concentraţie mare de compuşi de aluminiu, cum ar fi clorura de aluminiu, care blochează canalele sudoripare, a declarat dr. Maja Hofmann de la Departamentul de Dermatologie, Venerologie şi Alergologie al spitalului Charite din Berlin. „Transpiraţia are rolul de a reglementa temperatura corpului şi, dacă este cazul, va găsi alte debuşee”, a explicat experta germană.
Ea a mai spus că persoanele care utilizează deodorante obişnuite nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu transpiraţia compensatorie, deoarece cele mai multe deodorante conţin nu mai mult decât trei până la cinci procente de clorură de aluminiu, cantitate suficient de mică pentru a nu produce niciun rău organismului, mai notează agenţia DPA.
De peste un deceniu există o preocupare în mediile online cu privire la influenţa antiperspirantelor asupra riscului de cancer de sân. Conform site-ului cancer.org, pe social media a avut loc o intensă dezbatere cu privire la faptul că substanţele cauzatoare de cancer din antiperspirante sunt absorbite şi depozitate în ganglionii limfatici de la axile, care nu sunt în măsura să scape de ele prin transpiraţie, deoarece antiperspirantul le ţine blocate în organism. Aceasta ar determina o concentraţie ridicată de toxine, ceea ce ar duce la formarea de celule mutante care pot produce cancer.
Aceeaşi sursă mai remarcă faptul că în dezbaterile din mediile online se invocă drept argument constatarea că cele mai multe cancere de sân se dezvoltă în partea exterioară de sus a sânului, zona cea mai apropiată de ganglionii limfatici expuşi la antiperspirante.
Site-ul mai notează că internauţii susţin că bărbaţii prezintă un risc mai mic de cancer la sân, deoarece aceştia nu obişnuiesc să-şi radă axilele, iar părul de la subsuoară păstrează substanţele chimice din antiperspirante, acestea nemaifiind absorbite de organism.
„Toate aceste afirmaţii sunt în mare măsură false”, afirmă site-ul cancer.org, care subliniază că „nu există studii epidemiologice convingătoare în literatura medicală care să lege riscul de cancer de sân de utilizarea antiperspirantelor şi că sunt disponibile foarte puţine dovezi ştiinţifice pentru a susţine această afirmaţie”.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…