Din cuprinsul articolului
Zahărul rafinat este unul dintre cele mai nocive alimente pentru organismul nostru. Acesta este asociat cu dezvoltarea unor boli grave, precum cancerul. Deoarece crește în mod semnificativ inflamația din organism, zahărul poate fi responsabil pentru o multitudine de afecțiuni.
Cu atât mai mult, specialiștii au descoperit că un efect negativ este slăbirea sistemului imunitar. Fiind bariera naturală de protecție a organismului nostru, acest lucru ne poate pune în pericol sănătatea.
Zahărul rafinat, se pare, favorizează apariția inflamației la nivelul întregului organism și, implicit, a stresului oxidativ și radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt compuși care se eliberează în timpul arderilor celulare, fiind niște reziduuri.
Acumularea acestora pot duce la dezvoltarea unor dezechilibre semnificative în organism și contribuie la apariția unor afecțiuni grave, precum cancerul.
Zahărul „atacă” sistemul imunitar
Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie mai multe detalii despre legătura dintre consumul de zahăr și un sistem imunitar slăbit.
„Zahărul scade imunitatea
Nu era destul că zahărul îngrașă, îmbătrânește, face carii dentare și crește colesterolul în sînge. Acum aflăm că afectează grav rezistența organismului la boli.
Un studiu făcut de Universitatea Loma Linda din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr(30g) declanșează după numai 5 minute o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr, cât conține un litru de suc, duce la o scădere dramatică de 97% a răspunsului imun!
Concluzia: zahărul rafinat nu conține nici nutrienti, nici oligoelemente, ci doar calorii goale. El favorizează procesele oxidative și inflamatorii, crește nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar. Deci nu ne face viața mai dulce, ci doar ne “ruginește” mai repede”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.