Sari la conținut

Efectele uimitoare ale postului asupra creierului

Imagine creată cu AI

Oamenii de știință care încearcă să abordeze criza actuală a obezității au făcut o descoperire importantă: Restricția calorică intermitentă duce la schimbări semnificative atât în intestin, cât și în creier, ceea ce ar putea deschide noi opțiuni pentru menținerea unei greutăți sănătoase, notează Science Alert. 

Cercetătorii din China au studiat 25 de voluntari clasificați ca obezi pe o perioadă de 62 de zile, timp în care au luat parte la un program de restricție energetică intermitentă (IER) – un regim care implică un control atent al aportului caloric și un post relativ în unele zile.

Nu numai că participanții la studiu au pierdut în greutate – 7,6 kilograme sau 7,8% din greutatea lor corporală în medie – dar au existat, de asemenea, dovezi ale unor schimbări în activitatea regiunilor creierului legate de obezitate și în compoziția bacteriilor intestinale.

„Aici arătăm că o dietă IER modifică axa creier-intestin-microbiom uman”, a declarat Qiang Zeng, cercetător în domeniul sănătății de la Second Medical Center și National Clinical Research Center for Geriatric Diseases din China, când rezultatele au fost publicate în decembrie 2023.

„Modificările observate în microbiomul intestinal și în activitatea din regiunile creierului legate de dependență în timpul și după pierderea în greutate sunt foarte dinamice și cuplate în timp”.

Relația dintre intestin și creier

Studiul sugerează că microbiomul intestinal influențează activitatea creierului și invers. Anumite bacterii, precum Coprococcus comes și Eubacterium hallii, au fost asociate negativ cu activitatea regiunii creierului responsabile de funcțiile executive, inclusiv voința legată de consumul alimentar.

„Microbiomul intestinal comunică bidirecțional cu creierul,” a declarat Xiaoning Wang, explicând că bacteriile produc neurotransmițători și neurotoxine care afectează creierul prin sistemul nervos și circulația sanguină, în timp ce creierul controlează comportamentul alimentar, influențând astfel compoziția microbiomului.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Implicații pentru combaterea obezității

Având în vedere că peste un miliard de oameni suferă de obezitate, care crește riscul pentru boli grave precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare, înțelegerea acestei conexiuni intestin-creier poate deschide noi căi de prevenire și tratare. Cercetătorii intenționează să exploreze mecanismele specifice prin care microbiomul și creierul interacționează în timpul pierderii în greutate.

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel